Motion till riksdagen
2014/15:483
av Phia Andersson (S)

Lagfartskapning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skärpta rutiner vid överlåtelser av lagfarter.

Motivering

Lagfartskapningar, det vill säga att kriminella förfalskar köpekontrakt och därefter registreras som ägare till en fastighet, måste stoppas.

År 2010 infördes en ny rutin vid Lantmäteriet som innebär att en underrättelse skickas till den tidigare lagfarne ägaren när en ansökan om lagfart eller inskrivning av tomträtt beviljas eller förklaras vilande. Denna rutin tillämpas i de fall då lagfartsansökan kommer in från en privat ingivare.

Idag informerar alltså Lantmäteriet "den som sålt" att lagfarten har ändrats så att man ska kunna överklaga beslutet om det är felaktigt. Det enda riktiga är givetvis istället att besked skickas ut innan ”köpet” går igenom så att man har en chans att göra något innan det är försent.

Fastighetsägarna kan helt plötsligt befinna sig i mycket svåra situationer. Rättsväsendet tror helt plötsligt att de inte äger sin fastighet längre. De får svårt med lån eftersom belåning av deras fastighet inte beviljas.

Att kontrollera en extra gång med den ”säljande” parten må vara byråkratiskt men hellre det än efterspelet till en falsk affär som för den drabbade kan bli mycket kostsam. Därför bör regelverket ses över och skärpas ytterligare

.

Phia Andersson (S)