Motion till riksdagen
2014/15:475
av Peter Jeppsson och Suzanne Svensson (S)

Sparbankernas möjligheter att konkurrera på samma villkor som andra banker


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sparbankernas möjligheter att konkurrera på samma villkor som andra banker.

Motivering

Sparbankerna är i sitt arbetssätt och sin konstruktion unika i jämförelse med andra banker i Sverige. Deras betydelse är stor för många små och medelstora samhällen då en del av bankens överskott går till samhället där banken har sina kunder, verksamheten är dessutom lokalt anknuten och därmed också väl förankrad i bygden där man verkar.

Sparbankerna är en oerhört viktig del av den lokala tillväxten men i dagsläget saknar sparbankerna möjligheten att ta in externt kapital i sin verksamhet, vilket försämrar möjligheten att utveckla verksamheten genom att till exempel starta nya kontor. Vidare är skillnaderna mellan de olika bankformerna tydliga vid en större kreditförlust, där balansräkningen behöver restaureras mer än expanderas. Dessa skillnader innebär en konkurrensnackdel gentemot övriga banker som inte har sådana begränsningar.

Den grundläggande skillnaden är att andra banker helt enkelt kan ge ut nya aktier när de behöver kapital. Idag finns enbart möjligheten för en sparbank som har behov av att förstärka sin kapitalbas att använda intjänade medel eller att konvertera till bankaktiebolag.

Sparbankerna bör ges samma möjligheter som sina konkurrenter på marknaden utan att bankerna ska behöva ombildas till aktiebolag; en möjlighet kan vara att ge sparbanker rätt att utfärda sparbanksaktier, motsvarande egenkapitalbevis eller förlagsinsatser.

.

Peter Jeppsson (S)

Suzanne Svensson (S)