Motion till riksdagen
2014/15:466
av Monica Green (S)

Nationella riktlinjer för it-användning i vård och omsorg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utforma nationella riktlinjer för it-användning i vård och omsorg.

Motivering

Det finns enorma möjligheter att med hjälp av informations- och kommunikationsteknik förbättra och utveckla vården för patienterna. En väl utvecklad it-infrastruktur leder till att vårdpersonalen kan ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården till varje patients behov. När it används som ett strategiskt verktyg i alla delar av vården kan de samlade vårdresurserna utnyttjas på ett mer effektivt sätt. Men för att detta ska bli verklighet krävs en nationell och uthållig kraftsamling.

Att utveckla journalhanteringen och it-systemen i vården är en nödvändighet. Journalerna är idag splittrade, svåröverskådliga och skapar mycket merarbete där personalens tid går åt till att logga in och ut i olika system. En väl utvecklad it-infrastruktur leder till att vårdpersonal kan ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården till varje patients behov. Målet bör vara ”en patient – en journal”. All information om en patient ska samlas på ett ställe så att patienten slipper berätta sin sjukdomshistoria vid varje ny vårdkontakt. Patienten ska ha tillgång till sin egen journal. Uppgifter om vem som öppnat och ändrat i journalen och när detta har skett ska sparas automatiskt. På så sätt kan det administrativa arbetet minska, tid sparas och patientsäkerheten öka.

Ett modernt utnyttjande av it handlar också om att utveckla lösningar direkt för patienten. Många människor, oavsett ålder, behöver hjälp med att hålla ordning på information som har med den egna hälsan att göra. Det är svårt att minnas vilken antibiotika läkaren ordinerade sist, vilka vaccinationer som är gjorda eller vilket knä som smärtade för tio år sedan. Alla patienter ska ha möjlighet till ett säkert konto för att samla information som rör hälsan. Detta hälsokonto ska vara individuellt. Ingen annan än den som har hälsokontot ska ha tillgång till informationen. Ett hälsokonto kan till exempel innehålla den egna journalen, kortfattad information från vårdcentraler, sjukhus och hemsjukvård, information från apoteket, tandläkaren, optikern, vaccinationer, utlandsvård, läkemedelsförteckning och personliga minnesanteckningar. Det ska också finnas möjlighet att ha direktkontakt med vården.

Det finns alltför många olika it-system inom vården som inte är kompatibla med varandra. Det är viktigt att inte låsa in sig i stora dyra system där kostnaderna kan löpa iväg på grund av monopolsituationer. Därför bör användandet av öppna standarder vara norm i vården och i andra delar av offentlig sektor. Syftet ska vara att förenkla och effektivisera både tidsmässigt och ekonomiskt.

.

Monica Green (S)