Motion till riksdagen
2014/15:450
av Boriana Åberg (M)

Entreprenörsutbildning inom hästnäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förlägga en ny entreprenörsutbildning inom hästnäringen till Flyinge Kungsgård.

Motivering

Sverige är en ledande hästnation. En halv miljon människor i vårt land rider regelbundet varav 400 000 är kvinnor, det finns 900 ridklubbar och hästsporten är i dag vårt lands näst största ungdomssport.

 

Hästnäringen i Sverige fortsätter att växa och omsätter i dag närmare 50 miljarder kronor per år. I dag finns det exempelvis 360 000 hästar i vårt land varav minst 65 000 är travhästar. 28 000 människor är i dag sysselsatta på heltid inom svensk hästnäring och Lund är en av Sveriges ledande hästkommuner. Antalet helårsarbeten i Skåne inom hästnäringen sysselsätter i dag över 2 000 individer. Olika analyser som genomförts visar även att hästnäringen har många positiva effekter på den lokala ekonomin, genom främst en kombination av hästsportens intresse hos ungdomar och som en tillväxtsektor inom lantbruket. 

 

Flyinge stuteri utanför Lund är ett av världens ledande centra för hästnäring och bedriver såväl avel som forskning samt utbildning av både hästar och människor. Målsättningen som Flyinge satt upp är att vara den självklara destinationen och mötesplatsen i norra Europa för hästnäringen. Redan i dag besöker över 70 000 människor varje år Flyinge för att utbilda och lära sig om hästnäring samt att ta del av de över 90 evenemang som årligen genomförs.

 

Företagandet inom hästnäringen håller på att skifta skepnad från att ha varit dominerad av män till att locka allt fler kvinnliga entreprenörer. Bland de yngsta företagarna inom svensk hästnäring utgör i dag kvinnor 65 procent. Studien ”Hästkrafter för entreprenörskap” som producerades vid Luleå Tekniska Universitet 20092011 pekar på att stallet i sig blivit en naturlig miljö för många unga kvinnor som lockar och uppmuntrar kvinnliga entreprenörer till ansvarstagande, risktagande och med en genuin drivkraft som tar sig uttryck i passion för hästar.

 

Sedan tidigare erbjuder Flyinge bland annat högskoleutbildningar, gymnasieutbildningar och andra högre utbildningar. Det saknas dock utbildningsmöjligheter för entreprenörskap inom hästnäringen. Inom ramen för detta är det därför naturligt att även en särskild entreprenörsutbildning inom hästnäringen inrättas och förläggs till Flyinge. 

 

Regeringen bör därför överväga att se över möjligheterna till att inrätta en entreprenörsutbildning inom hästnäringen förlagd till Flyinge.

.

Boriana Åberg (M)