Motion till riksdagen
2014/15:441
av Sanne Eriksson (S)

Satsning på Sveriges musik- och kulturskolor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i samarbete med Smok och SKL utarbeta en nationell strategi för Sveriges musik- och kulturskolor.

Motivering

Den svenska musik- och kulturskolan har skördat stora framgångar, dels för att den erbjudit många svenska barn, oavsett familjens inkomst, möjlighet att utvecklas inom musik, teater och dans, dels för att denna institution dessutom möjliggjort för generationer av framgångsrika unga människor att göra karriär, både nationellt och internationellt.

 

Utvecklingen för Sveriges kultur- och musikskolor har skett mycket snabbt under de senaste åren. Särskilt ska El Sistema uppmärksammas, en social verksamhet med musiken som verktyg. El Sistema bygger på en beprövad filosofi från Venezuela som nu finns i hela världen, där Sverige är en av tre initiativtagare till det europeiska nätverket som bygger på samarbete i alla dess former och just nu innefattar snart 20 länder. Verksamheten i Sverige började i Göteborgs kommuns stadsdelar och kulturskola och finns nu på ytterligare sju orter i Sverige. El Sistema vänder sig till barn, ungdomar och familjer i utsatta områden, men för att verklig integration ska kunna ske riktas verksamheten till alla sociala grupper. Att genom orkesterspel och körsång bygga identitet, stolthet och självkänsla hos både individen och i gruppen gynnas en demokratisk och hållbar social utveckling. El Sistema kan tjäna som förebild för utveckling av musik- och kulturskolor i framtiden.

 

Samtidigt ser vi socialdemokrater med oro på de försämringar som sker inom den kommunala musik- och kulturskolan. I dag är musik- och kulturskolan hotad och allt färre barn får tillgång till den. I många kommuner har avgifterna höjts och stora elevgrupper tvingas bort från musik- och kulturskolan av ekonomiska skäl. Sveriges Musik- och Kulturskoleråd (Smok) har statistik som redovisar allt högre avgifter och allt längre köer.

 

Mot denna bakgrund välkomnar jag att regeringen under 2015–2018 beräknar avsätta totalt 400 miljoner kronor för att bland annat stärka den kommunala musik- och kulturskolan. Förhoppningsvis innebär detta att fler barn och unga får ta del av musik- och kulturskolans verksamhet. Enligt regeringen ska bidraget bland annat möjliggöra sänkta taxor.

 

Det är viktigt att bevaka utvecklingen av musik- och kulturskolan så att verksamheten långsiktigt stärks och utvecklas. Att se till att så sker bör ske i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Sveriges Musik- och Kulturskoleråd (Smok). Min uppfattning är att det är viktigt att på nationell nivå följa utvecklingen av musik- och kulturskolan.

.

Sanne Eriksson (S)