Motion till riksdagen
2014/15:435
av Hans Hoff (S)

Nationell strategi för att motverka kriminalitet bland unga


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en nationell strategi för att motverka kriminalitet bland unga.

Motivering

Kampen mot ungdomsbrottsligheten borde stå högre på den politiska dagordningen. Att förhindra nyrekrytering till ungdomsgäng måste vara en prioriterad fråga. För att minska ungdomsbrottsligheten är det avgörande att samhället kan erbjuda tydliga alternativa livsvägar, och i detta arbete har skolan, föreningslivet och idrottsrörelsen en central roll.

För att öka tryggheten i bostadsområden behövs det fler aktiva föräldrar och föreningar som deltar i nattvandringar. Kommunerna behöver öka sitt ansvar för att skapa mötesplatser, en rikt varierad fritidsverksamhet och ett bra föreningsliv. Vidare behövs insatser från kommunerna i form av fältassistenter som rör sig bland ungdomarna och som på ett tidigt stadium kan upptäcka t.ex. gängbildningar. Samhället behöver stimulera kommuner och föreningar att delta och göra mer för att öka tryggheten i lokalsamhället.

Ytterligare ett sätt att öka tryggheten och motverka kriminalitet är att utveckla arbetet med kontaktpoliser, som knyts till varje skola. Förutom brottsförebyggande arbete kan polisen delta i andra aktiviteter på skolan. Ett nära samarbete med olika myndigheter och frivilligorganisationer är viktigt i sammanhanget.

Unga som begår brott behöver en tydlig reaktion och snabba insatser för att komma på rätt spår igen. Så sker inte i dag, vilket är viktigt att ändra på. Utan förebyggande åtgärder och tidiga insatser förblir kampen mot brottsligheten resultatlös.

.

Hans Hoff (S)