Motion till riksdagen
2014/15:434
av Susanne Eberstein och Ingemar Nilsson (S)

Åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen.

Motivering

Alkohol är en vanlig orsak bakom social utslagning, våld och sjukdomar. Det leder till stora kostnader för samhället, utöver mänskligt lidande. Alltför många barn och ungdomar växer upp med föräldrar som missbrukar alkohol. Målet för den socialdemokratiska alkoholpolitiken är därför att minska totalkonsumtionen, förebygga missbruk av alkohol och på så sätt reducera alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar.

Användning av alkohol ökar i samhället, varför det är viktigt att intensifiera arbetet för att sänka alkoholkonsumtionen och på så sätt förebygga missbruk och de skador som det leder till. Även om det pågår arbete i detta syfte både på riks- och lokalplan är det viktigt att stärka arbetet. Ett sätt är att ta fram delmål, till exempel hur många procent konsumtionen ska minska under viss tid.

Att sätta ett tydligt mål är att visa att man menar allvar med alkoholpolitiken. Allmänna målsättningar om minskad totalkonsumtion kan i princip innebära endast en liten förändring, men tydliga mål och delmål i siffror visar verklig vilja.

.

Susanne Eberstein (S)

Ingemar Nilsson (S)