Motion till riksdagen
2014/15:432
av Ingela Nylund Watz (S)

En strategi för den svenska hästnäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i samverkan med berörda aktörer utveckla en strategi för den svenska hästnäringen.

Motivering

I Sverige finns idag ca 360 000 hästar, vilket gör vårt land till det näst hästtätaste i Europa. Det ökande intresset för hästar har inneburit att hästnäringen under senare år påbörjat en utveckling mot en allt större mognad. Nya produkter, yrken och tjänster utvecklas och skapar grunden för ett ökande småföretagande i såväl tätortsnära landsbygd som glesbygd. I och med detta ökar också efterfrågan på välutbildad arbetskraft.

Hästnäringen tar sedan många år tillbaka ett stort ansvar för utbildningsinsatser på gymnasie-, eftergymnasial och högskolenivå. Därtill bedriver näringen ett angeläget forsknings- och utvecklingsarbete inom bland annat djurskyddsfrågor.

Hästnäringen bidrar i stor utsträckning till att utveckla den svenska landsbygden och utgör idag det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla.  Därmed bidrar också näringen till att behålla en levande landsbygd.

Hästnäringens betydelse ökar också ur ett socialt perspektiv. Det handlar om upplevelser och avkoppling, om idrott och tävling, om fritidssysselsättning och rehabilitering.

Uppskattningsvis rider en halv miljon människor regelbundet idag och av dessa är ca 400 000 kvinnor. Därtill har ytterligare en halv miljon människor regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är idag den näst största ungdomsidrotten efter fotbollen. En mycket stor andel av de utövande är flickor. Ridningen har också utvecklats till Sveriges näst största handikappidrott med ca 4 000 utövare och hästen används i allt högre grad också inom friskvård och rehabilitering. Ridning och stallvistelse har också, genom aktuell forskning, visat sig ha positiva effekter för flickors självförtroende och ledarskapsförmågor.

Hästnäringens Nationella Stiftelse, som grundades 1992 efter den statliga Hästutredningen, har arbetat intensivt och målmedvetet för att utveckla näringen och har bidragit till att näringen uppnått en betydande mognad.

Mot bakgrund av att hästen numera spelar en allt viktigare roll ur flera olika samhällsperspektiv är det rimligt att skapa en samlad bild om näringens möjligheter och utmaningar i vårt land.

.

Ingela Nylund Watz (S)