Jämtlands län har en lång tradition av mathantverk och det bidrar till att en hel del av besöken i länet sker just för mat- och smakupplevelser. Mathantverket skapar viktiga arbetstillfällen i länet. Eldrimner finns sedan 2005 som ett nationellt resurscentrum för mathantverket. Arbetet med Eldrimner styrs av företagare och förvaltas av Länsstyrelsen Jämtlands län, vilket är en väl fungerande ordning.
Allt fler människor är intresserade av att kunna äta god och näringsriktig mat. Ändå minskar den svenska matproduktionen, och omkring hälften av den mat vi äter importeras från länder där kemikalier och olika tillsatser är tillåtna i mat och där djurhållningen är långt ifrån den vi har i Sverige. Att på alla sätt stödja den svenska småskaliga matproduktionen är därför mycket viktigt, både för folkhälsan och för den svenska landsbygden. Det kräver en aktiv jobbskapande politik för landsbygden och livsmedelsproduktionen. Det kräver också en nationell, långsiktig livsmedelsstrategi för att stödja branschen och på så sätt säkra framtidens svenska livsmedelsproduktion. Det behövs också bättre förutsättningar för det småskaliga mathantverket att kunna utvecklas och sälja sina produkter.
De gröna näringarna är även viktiga för den biologiska mångfalden. Utan dem riskerar landet att växa igen.
Vi är övertygade om att Sverige kan konkurrera om matupplevelser med andra matländer. Med en tydlig strategi och ett nära samarbete mellan producenter, myndigheter och andra inblandade är det möjligt. Det har inte minst Eldrimners arbete genom åren visat. För att Sverige ska lyckas att utvecklas som ett matland måste ambitionen genomsyra alla nivåer i samhället. Genom en satsning på lokal livsmedelsproduktion stärker man den svenska landsbygden. En nationell livsmedelsstrategi behöver tas fram.
.
Anna-Caren Sätherberg (S) |
Kalle Olsson (S) |