Motion till riksdagen
2014/15:424
av Cecilia Widegren (M)

Nya designade droger


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder i syfte att kriminalisera nya designade droger och droger där det ursprungliga användningsområdet är ett helt annat.

Motivering

En tillåtande attityd till droger har smugit sig in hos alltför många ungdomar. Det svenska samhället står fortfarande starkt och samlat i sin kamp mot droger, trots att många drogliberala krafter verkar ute i Europa.

Trots detta är det idag många unga som ser de nya så kallade designade drogerna, ecstasy, partypoppers och för den delen medel med ett helt annat användningsområde i grunden, som GHB och GBL (gammabutyrolakton), som bara ett medel för att festa och ha kul.

Man måste givetvis arbeta aktivt med orsakerna till att ungdomar över huvud taget använder droger, men det är också oerhört viktigt att samhället och lagstiftande organ agerar snabbt och tydligt när nya droger dyker upp på arenan. Det skall inte ta flera år att narkotikaklassa en dödlig drog som exempelvis GHB.

Ett annat exempel är drogen A2, som för några år sedan dök upp bland ungdomar i Borås. Samhället måste i fall som dessa agera kraftfullt och framförallt snabbt. Det har nu vidtagits åtgärder som försvårar nyttjandet av A2 men ofta kommer åtgärderna för sent och med avsaknad av nödvändig kraft.

De nya drogerna, av vilka många produceras inom Europeiska unionens gränser, flödar i allt större utsträckning in över vår gräns i takt med att uppfinningsrikedomen ökar.

Samhället behöver ett bättre regelverk där snabbhet prioriteras för att möta denna anstormning. Vissa av de nya drogerna är varianter av redan narkotikaklassade droger, där någon del av den kemiska processen har förändrats för att undgå kriminalisering, medan andra i grunden har ett helt annat användningsområde såsom starka rengöringsmedel.

Problematiken med nya droger har flera sidor som kräver olika angreppssätt. Den är också internationell, vilket kommer att kräva samarbete och framför allt samordning inom Europeiska unionen (EU). Detta är ett av de områden där EU verkligen har en viktig roll att spela. Tyvärr kan man konstatera att utvecklingen går mycket långsamt. Inte minst i ljuset av de tio nya medlemsländerna är det mycket viktigt att Sverige agerar påtryckare både för lagstiftningsförändringar och för att samarbetet mellan polis, åklagare och tull i vardagen skall fungera bättre.

.

.

Cecilia Widegren (M)