Motion till riksdagen
2014/15:421
av Robert Hannah (FP)

The Unstraight Museum


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att stötta organisationen The Unstraight Museum genom ett årligt verksamhetsbidrag.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att kostnadsfritt upplåta en byggnad på en central plats i Stockholm för organisationens dokumentations-, utställnings- och museiproduktionsverksamhet.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att göra The Unstraight Museum till ett nationellt resurscentrum för insamling och dokumentering av hbtq-personers kulturarv.

Motivering

Den grupp som inte syns, finns inte. Finns man inte så är möjligheterna till lika rättigheter små. De svenska museerna har ett stort ansvar i att definiera vad som är viktigt och vad som inte är det. Ett erkänt faktum idag är att samtliga svenska museer sitter med samlingar som i huvudsak innehåller heterosexuell historia.

Trots att tydliga riktlinjer finns för bevarandet av hbtq-gruppens kulturarv har den inte tagits på allvar. Hbtq-gruppens kulturarv har därför till stor del gått förlorat eller riskerar att förloras om inte ett särskilt institut ges i uppdrag och får stöd för att bevara hbtq-gruppens kulturarv.

Organisationen RFSL arbetar på ett hedersamt sätt för att hbtq-personer ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra genom politisk påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter. Men organisationen arbetar, precis som befintliga museer i Sverige, inte med hbtq-personers kulturarv på det sätt som behövs för att arvet inte ska förloras. Däremot gör organisationen The Unstraight Museum det.

The Unstraight Museum är en svensk icke-statlig ideell förening med säte i Stockholm som startades 2008. Organisationen startades av ideella krafter ur det faktum att svenska museer såväl som museer utanför Sveriges gränser underlåtit och fortfarande underlåter att insamla, dokumentera och ställa ut hbtq-personers historia och samtid. Att vara ”unstraight” innebär att inte tillhöra heteronormen i samhället. Organisationen är politiskt obunden och medlem i International Council of Museums (ICOM).

The Unstraight Museum arbetar med att använda den kapacitet och erfarenhet som finns inom hbtq-rörelsen för att utveckla en verksamhet i Sverige som på ett beständigt sätt kan arbeta med hbtq-personers historia och samtida berättelser i Sverige och internationellt. Organisationen arbetar med kulturarv, dokumentation och utställnings- och museiproduktion genom att

        digitalt insamla, dokumentera och tillgängliggöra ”unstraight” historia och berättelser i alla dess former från allmänhet, ideella organisationer och museer.

        stärka hbtq-personer och hbtq-organisationer genom att ge möjlighet att dela sina berättelser och ta del av andras – samtida eller historiska.

        skapa förståelse hos yngre och äldregenerationer varför det är viktigt med olika perspektiv på vår gemensamma historia.

        uppmuntra och stödja kulturarvsinstitutioner och museer att inkludera ”unstraighta” perspektiv i sina befintliga samlingar och utställningar.

        uppmana kulturarvsinstitutioner och museer i att ta aktiv ställning i hbtq-frågor.

        skapa verktyg och metoder för kulturarvsinstitutioner och museer att arbeta med icke-normativa perspektiv.

 

The Unstraight Museum har sedan starten 2008 varit uteslutande projektorienterad. Fastän att organisationen inte uppbär verksamhetsbidrag i någon form har man trots detta genomfört ett stort antal projekt varav de flesta utanför Sveriges gränser, bland annat genom Sida och Svenska institutet finansierade projekt i Lettland, Serbien, Bosnien och Hercegovina, FYR Makedonien, Kosovo, Ryssland, Albanien och Vietnam. I Sverige har organisationen bland annat samarbetat med Historiska museet, Tekniska museet, Polismuseum, Riksidrottsmuseet, Armémuseum och Nobelmuseum. The Unstraight Museum fick Sveriges Museers hederspris för sin verksamhet 2013.

 

För att hbtq-gruppen på ett rättvist sätt skall få sin historia och samtida situation erkänd efter att ha haft en historiskt svag ställning på grund av statligt sanktionerat våld, förtryck och diskriminering krävs en mer permanent och statligt stöttad verksamhet än vad befintliga svenska museer har kunskap och kapacitet till. The Unstraight Museum bör därför erhålla verksamhetsstöd och den svenska staten bör upplåta en byggnad på central plats i Stockholm för organisationen The Unstraight Museum för dels dokumentation, dels utställnings- och museiproduktion. Det bör också utredas om The Unstraight Museum kan göras till ett nationellt resurscentrum för insamling och dokumentering av hbtq-personers kulturarv. För att insamlingen av hbtq-personers kulturarv ska kunna genomföras bör det även vara möjligt för andra organisationer, t.ex. RFSL, som besitter information och arkiv, att kunna ansöka om medel för att kunna dela med sig av sin information till The Unstraight Museum.

 

 

.

Robert Hannah (FP)