Motion till riksdagen
2014/15:417
av Robert Hannah och Birgitta Ohlsson (FP)

Kristendomens överlevnad i Mellanöstern


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör göra det till en prioriterad utrikespolitisk fråga att EU, FN och andra internationella organ ska arbeta mer aktivt för kristendomens och de kristna folkens överlevnad i Mellanöstern.

Motivering

På hundra år har Mellanöstern förvandlats från en region präglad av mångfald, med kristen befolkning på 20 %, (en av fem personer) till en intoleransens region där etniska och religiösa minoriteter successivt fördrivits. Idag är endast 5 % (en av tjugo personer) av regionens befolkning kristna och andelen minskar i alarmerande takt. Omvärlden är handlingsförlamad inför det akuta hot som hänger över Mellanösterns kristna.

Ifråga om Sverige och andra västländers politiska ointresse för Mellanösterns kristna har handfallenheten sannolikt att göra med ett dåligt samvete över kolonialismen, George W. Bushs Irakkrig och rädsla för anklagelser om islamofobi på hemmaplan.

Västvärldens skuld har de kristna i Mellanöstern inte någonting alls att göra med – tvärtom har de också varit koloniserade av främst britter och fransmän. För dem blir det istället en dödlig ironi: Jihadister i Islamiska staten (IS), al-Qaeda och al-nusra-armén vill förgöra och fördriva assyrier och andra kristna folk från Mellanöstern på grund av deras religion, samtidigt tvekar omvärlden att hjälpa de utsatta kristna folken just på grund av deras religion.

Frivilligorganisationen Open Doors rapporter visar att kristna i Mellanöstern är världens mest förföljda religiösa grupp. Särskilt akut är situationen för Iraks kristna assyrier och Syriens olika kristna folk. Rapporter har sedan många år berättat om präster som mördas, kyrkobesökare som misshandlas, kristna kvinnor som trakasseras och våldtas för att de gått felklädda eller i fel kvarter och kyrkor och skolor som utsätts för attentat.

Efter Saddam Husseins fall 2003 attackerade jihadister assyrierna i en sådan extrem omfattning att antalet assyrier i Irak minskade från 1,4 miljoner till under en halv miljon. Över 80 kyrkor förstördes då av jihadister. Omfattningen av flykten var så stor att assyrierna, vilka utgjorde mellan 3 och 4 procent av Iraks befolkning, stod för 40 procent av alla flyktingar från Irak. Sedan IS invaderat Irak är domedagen för kristendomen i Irak nära. Skyddslösa tvingas assyrierna fly städer som Mosul som man bebott sedan före kristendomens tid. Det fanns omkring 35 000 kristna i Mosul innan Irakkriget. I dag är staden, som bebotts av kristna i 1 800 år, tömd på sin assyriska befolkning.

Men det är inte enbart i Syrien och Irak som kristendomen är hotad. Under Muslimska brödraskapets 1-åriga styre i Egypten levde de kristna kopterna i skräck och packade sina väskor. Situationen för Mellanösterns största kristna folk – kopterna – är inte heller god.

Förföljelsen och rensningen av kristna folk i Mellanöstern är ett av de största brotten mot mänskligheten idag. Trots den extremt akuta situationen för Mellanösterns kristna är den svenska statens arbete för att bevara kristendomen i Mellanöstern obefintlig. Om hetsjakten på kristna i Mellanöstern tillåts fortsätta så kommer, enligt Open Doors, antalet kristna inom 10 år ha halveras från 12 till 6 miljoner. Det är långt fler än de många palestinier som flytt eller dött under den snart 70-åriga Israel-Palestinakonflikten.

Sverige och EU är stora spelare på den internationella scenen, särskilt när det kommer till biståndsdonationer. Allt bistånd till länder i Mellanöstern bör villkoras med att mottagarländerna uppfyller krav på att minoritetsfolks rättigheter skyddas, särskilt när det kommer till rätten från etnoreligiös förföljelse och diskriminering.

Sverige bör därför inom EU och FN och andra internationella organ omedelbart verka för att Mellanösterns kristna folk och i förlängningen kristendomen har en möjlighet att överleva i regionen.

 

 

.

Robert Hannah (FP)

Birgitta Ohlsson (FP)