Motion till riksdagen
2014/15:416
av Robert Hannah och Maria Weimer (FP)

Kunskapslyft för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck kan göras till obligatoriska inslag i grundutbildningen för sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, socionomer, poliser, jurister och lärare.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ett nationellt kunskapslyft genom spetsutbildningar och kompetensutveckling inom hedersrelaterat våld och förtryck för sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, socionomer, poliser, jurister och lärare så att de på ett bättre sätt kan jobba med drabbade individer.

Motivering

Mänskliga rättigheter gäller alla människor. Bekämpandet av alla former av frihetsbegränsningar måste därför alltid vara prioriterat. En underprioriterad kamp mot frihetsbegränsningar som först på senare år har fått den uppmärksamhet som behövs är bekämpandet av hedersrelaterat våld och förtryck.

När Ungdomsstyrelsen för flera år sedan gjorde en undersökning av ungas levnadsförhållanden visade den att 70 000 unga känner sig begränsade när det kommer till vem de ska gifta sig med. Hela 8 500 var oroliga för att de inte skulle få välja livspartner själva. Det är 70 000 personer som inte lever med den frihet de förtjänar och åtnjuter enligt svensk lag.

 

Omfattningen av hedersförtrycket i Sverige och runt om i världen är inte klarlagd. De data som finns är osäkra och gamla och fokuserar främst på minderåriga flickor, fastän att många fler grupper drabbas, bl.a. hbtq-personer. Där man jobbar intensivt med frågan så upptäcker man att det är väldigt många som är drabbade. Senast i år när Norrköpings kommun, som är pilotkommun för Länsstyrelsen i Östergötlands nationella arbete mot könsstympning, upptäcke 60 olika fall av könsstympning av flickor, där de flesta tros ha genomförts utanför Sverige.

Samtidigt kan vi inte vänta med att klarlägga omfattningen utan vi måste agera för att de personer som är utsatta får det bemötande och stöd som behövs för att kunna leva ett liv i frihet. Det behövs därför ett nationellt kunskapslyft inom alla yrken som kommer i kontakt med hedersrelaterat våld för att de yrkesverksamma inom dessa arbeten på ett mer professionellt sätt ska kunna jobba med drabbade individer. Det gäller specifikt de personer som tillhör yrkesgrupperna sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, socionomer, poliser, jurister och lärare.

Därför föreslås att kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck görs till obligatoriska inslag på grundutbildningarna för de ovan nämnda yrkesgrupperna. Redan yrkesverksamma sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, socionomer, poliser, jurister och lärare bör erbjudas att genomgå spetsutbildningar och få kompetensutveckling för att på ett bättre sätt kunna jobba med individer som lever med hedersrelaterat våld och förtryck.

 

.

Robert Hannah (FP)

Maria Weimer (FP)