Motion till riksdagen
2014/15:408
av Birgitta Ohlsson och Maria Weimer (FP)

Avskaffa personvalsspärrarna


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att spärrarna i personvalet till riksdagen bör avskaffas.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att spärrarna i personvalet till kommunfullmäktige bör avskaffas.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att spärrarna i personvalet till landstingsfullmäktige bör avskaffas.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att spärrarna i personvalet till regionfullmäktige bör avskaffas.

Motivering

I det svenska politiska systemet finns spärrar i personvalet. För att kunna bli invald på personröster i riksdagen måste en kandidat ha fått personröster som motsvarar minst 5 procent av partiets röster i valkretsen. Samma spärr gäller i landstings- och kommunfullmäktige.

 

Möjligheten till personval i Sverige blev verklighet i full skala i de allmänna valen från och med valåret 1998. Men trots att 16 år har gått sedan dess är det ytterst få politiker som personvalskryssas. Partiernas makt är fortfarande alltför omfattande och systemet bör därför ses över. För att ge mer makt direkt åt folket och uppmuntra till fler självständigt tänkande och friare riksdagsledamöter som sitter på starkare personligt mandat bör spärrarna avskaffas på samtliga politiska nivåer såsom riksdag, kommun, region och landsting.

 

.

Birgitta Ohlsson (FP)

Maria Weimer (FP)