Motion till riksdagen
2014/15:407
av Maria Weimer (FP)

Bättre pendlingsmöjligheter mellan Uppsala och Stockholm


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att förbättra möjligheterna att pendla med tåg mellan Uppsala och Stockholm.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna för ett fyrspår för tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm.

Motivering

 

Totalt görs 35 miljoner pendlingsresor per år över kommungränserna i Mälardalen. Av dem görs strax över hälften mellan Stockholm och Uppsala. År efter år upplever de uppemot 30 000 pendlarna mellan Uppsala och Stockholm stora problem med att ta sig till och från arbetet. Ständiga förseningar och dålig service på tågsträckan mellan städerna hör till vardagen. Problemen är allvarliga för i synnerhet Uppsala men även för hela Mälardalsregionen. I motionen föreslås dels att tågsträckan Uppsala–Stockholm ska ges rätt resurser för underhåll, dels att SJ och andra inblandade parter snarast ska utreda möjligheterna att starta bygget med ett fyrspår mellan Uppsala och Stockholm.

 

Om Mälardalsregionen ska kunna fortsätta att utvecklas och betraktas som en gemensam arbetsmarknad måste kommunikationerna fungera. Pendlingsmöjligheterna, i synnerhet Uppsalapendeln, är av central betydelse för hela Mälardalsregionen.

Under vinterhalvåret hör förseningar, lokfel, växelfel och signalfel till vardagen för en pendlare mellan Uppsala och Stockholm. Så fort den första snön börjar falla börjar problemen. Något måste göras som på lång sikt kan förbättra pendlingsmöjligheterna på sträckan. SJ och övriga inblandade parter måste ta till sig att det är av största vikt att situationen förbättras. Annars kommer många tågpendlare att i stället börja resa med bil, något som kommer att ha skadliga inverkningar på miljön och öka trafiken på redan hårt trafikerade vägar.

 

Alliansregeringen föreslog under våren 2014 att 300 miljoner ytterligare skulle avsättas för trimningsåtgärder på sträckan. Jag förväntar mig att den nyvalda regeringen avsätter minst samma resurser till underhåll och utveckling av järnvägsspåren på sträckan mellan Uppsala och Stockholm. För att exempelvis växlar ska fungera under hela det kalla vinterhalvåret behöver de bytas regelbundet. För detta behöver Trafikverket tilldelas tillräckligt med resurser. Vidare är det hög tid att utreda en utbyggnad av ett fyrspårigt järnvägsspår på sträckan.

 

 

.

Maria Weimer (FP)