Så kallade RFID-taggar (radio frequency identification) är ett slags teknik för att läsa information på avstånd från transpondrar/minne som blir allt vanligare. Dessa radioetiketter med ett slags radiosändare utan batteri som avläses med antenn finns överallt numera i våra liv. Det kan vara alltifrån kläder, busskort, liftkort, biltullar, betalstationer, pass, stöldskydd i butiker, bokningssystem och bibliotek till nya fordon.
Globalt pågår just nu en skenande utveckling där produkter alltifrån klädesplagg till skrifter och körkort får en RFID-tagg kopplad till sig. Detta bär med sig integritetsproblem för den enskilda individen då RFID-taggarna ofta sitter kvar i exempelvis kläder, skor och andra varor vi bär med oss. Via antenner kan då enskilda personer, företag, myndigheter med mera och i det förlängda loppet också obehöriga följa vad vi bär eller har på oss och därmed identifiera och kartlägga oss och våra köpbeteenden, livsval och preferenser. Detta blir ett slags fortsättning och förlängning på övervakningskameror, men öppnar också för att privatpersoner i form av så kallade stalkers lättare kan följa sina offer, och kriminella enklare kan stjäla andras identiteter eller kontokort.
Dessa scenarion påkallar att någon form av lagreglering sker för att beivra missbruk av RFID-taggar, framförallt dold RFID-avläsning riktad mot människor på allmänna och offentliga platser.
.
Birgitta Ohlsson (FP) |
Mathias Sundin (FP) |