Motion till riksdagen
2014/15:397
av Katarina Brännström och Johan Hultberg (M)

Snabba och säkra kommunikationer för Kronobergs län


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om snabba och säkra kommunikationer till och från Kronobergs län.

Motivering

Säkra och snabba kommunikationer är avgörande för att Kronobergs län skall kunna utvecklas. Det gäller kommuner och företag i regionen, turismen, boendet och länets arbetsmarknad. Länets företag tillhör de mest exportintensiva i landet och Kronoberg har Sveriges största export i relation till befolkningsmängden. Företagen i Kronoberg är framgångsrika, men förbättrade kommunikationer kan ytterligare stärka dem och utvecklingen i ett litet län som Kronoberg.

Tågtrafiken till Skåne och Kastrup utvecklas kontinuerligt. Detta möjliggör in- och utpendling för jobb i och utanför länet. Förbindelserna blir ännu bättre när länstrafiken i Kronoberg får till gemensamma biljettsystem och en effektivare planering av tågtrafiken med länstrafiken i Skåne. Ett modernare och snabbare tågsystem skulle innebära ett stort lyft för Kronobergs län. Den planering av en ny stambana för höghastighetståg mellan Stockholm och Malmö/Köpenhamn som redan initierats bör komma på plats enligt plan. Det är angeläget att finansieringen säkras för denna viktiga transportlänk i södra Sverige.

När det gäller flygtrafik har Småland Airport i Växjö lyckats etablera flera internationella direktlinjer senaste åren, bland annat till Düsseldorf. Just flyglinjer till Tyskland är särskilt intressanta, eftersom de är attraktiva för alla typer av resenärer, affärsresor liksom turistresor. Tyskland är Sveriges största handelspartner och för det krävs bra flygmöjligheter. Linjen till Oslo har blivit en framgång och bekräftar att handelsutbytet med vårt grannland Norge är viktigt för företagen i vår region.

Småland Airport har årligen 76 000 passagerare till och från Stockholm varav flertalet till Bromma. Möjligheter till dagspendling till/från Stockholm är ofta en förutsättning för att företag ska kunna etablera sig och fortsätta verka i vår region. Brommaflyget är länken för arbetspendlare och tjänsteresor till huvudstaden från många orter och regioner utanför Stockholm. Swedavia bekräftar dessutom att Arlanda flygplats inte utan en omfattande utbyggnad kan svälja Brommas trafik.

Hotet om en kommande nedläggning av Bromma flygplats är alarmerande. En nedläggning kommer att slå mycket hårt mot hela Sverige utanför Stockholmsregionen, inte minst för ett län som Kronoberg. Det blir då inte ekonomiskt möjligt att driva den kommunala flygplatsen i Växjö vidare, en enorm förlust som slår mot både utveckling, företag, boende, arbetspendling och turism i Kronobergs län.

Regeringen bör återkomma till riksdagen med en plan för hur snabba, säkra och miljövänliga kommunikationer kan säkras, så resor till och från Kronobergs län fortsätter utvecklas på ett positivt sätt. 

.

Katarina Brännström (M)

Johan Hultberg (M)