Motion till riksdagen
2014/15:394
av Katarina Brännström (M)

Underlättad skyltning för landsbygdens näringsliv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av lagar och regelverk samt hur tillämpning sker för att underlätta för näringsverksamhet på landsbygden. 

Motivering

Vi vill alla att landsbygden ska hållas levande och att människor ska kunna finna sin utkomst även utanför städer och större samhällen. I allt högre grad är olika turistverksamheter, gårdsförsäljning och andra besöksmål nödvändiga för att utveckla näringslivet på landsbygden. Om verksamheterna ska ha en chans att locka till sig besökare måste det finnas rimliga regler för att underlätta skyltning till dessa verksamheter. Idag är regelverket snårigt, upplevs godtyckligt och ofta mycket restriktivt. 

Tillstånd för att sätta upp en skylt görs antingen hos Trafikverket, länsstyrelsen eller kommunen beroende på var skylten ska finnas. Olika hänsyn tas och avgift ska erläggas. Om skylten kräver tillstånd prövar länsstyrelsen om skylten kan komma att påverka trafiksäkerheten negativt. Detta görs efter samråd med Trafikverket och polismyndigheten. Dessutom görs en prövning enligt lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS) om skylten inte enbart ska monteras tillfälligt. En prövning enligt LGS sker av alla "tavlor, skyltar, inskrifter eller därmed jämförliga anordningar för reklam, propaganda eller liknande ändamål". Prövningen sker utifrån en bedömning om skylten kan komma att inverka menligt på landskapsbilden.

 

 

Ett exempel:

Trafikverket menar att många skyltar innebär en trafikfara och det är inte ovanligt att skyltar därför plockas bort av verket. I och strax utanför städerna är det reklamskyltar överallt och dessa anses inte utgöra någon trafikfara. Skillnaden i hur skyltning bedöms och beslutas är ibland svår att förstå.

.

Katarina Brännström (M)