Motion till riksdagen
2014/15:393
av Katarina Brännström (M)

Studievillkor för äldre


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheten att se över villkoren för äldre arbetslösa som omskolar sig.

Motivering

När gamla jobb försvinner ställs många utan arbete, ibland ofta oväntat och på mindre orter som är beroende av ett eller några stora företag. Det är inte enkelt att klara av den sortens omställning, när man går från ett industrijobb till arbetslöshet, inte ens för unga. Ungdomar har dock till skillnad från äldre ofta lättare med exempelvis färsk utbildning, större flexibilitet vad gäller familjesituation och bostad och möjligheter att flytta med jobben.

För dem som är äldre, med många anställningsår och mer praktisk erfarenhet än formell utbildning, blir omställningen betydligt svårare. Med tanke på ålder, försörjningsansvar och hur rotad man är med hus, familj, kanske gamla föräldrar, ett aktivt föreningsliv och annat så kompliceras en omställning.

För dem som behöver stöd till vidareutbildning eller omskolning behöver man säkerställa att det finns alternativ och möjligheter som hjälper dessa arbetslösa att hantera sin situation. Att bara se till utbildningsalternativ och skolor är inte tillräckligt utan villkoren kan behöva anpassas. En möjlighet skulle kunna vara att en förändring i regelverket, att CSN-lån anpassas för äldre i arbetslivet som vill sadla om och byta karriär. Höjningen av åldersgränsen för CSN-stöd som kommer 2014 är ett steg i rätt riktning men kan behöva utvecklas ytterligare. Ett annat sätt är att se över om de som börjar studera igen, som del av en omställning, kanske ska ha olika villkor vad gäller studietempo.

Samhället behöver därför se över villkoren och alternativ för äldre som tar eller tvingas ta det stora steget att börja utbilda sig vid universitet, högskolor eller inom kvalificerad yrkesutbildning, om de drabbas av arbetslöshet. Människor kan behöva stöd med att hantera de sociala, kulturella och, inte minst, ekonomiska utmaningar som det innebär att sätta sig i skolbänken på äldre dar. Med rätt stöd till omskolning kan de få en egen försörjning, en ny start i livet och den trygghet som arbete ger.

.

Katarina Brännström (M)