Den svenska energipolitiken bygger på samma tre grundpelare som energisamarbetet i EU. Politiken syftar till att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. För att åstadkomma detta ser vi ett fortsatt behov av vattenkraft, kärnkraft och förnybar energi under överskådlig tid.
Klimatförändringarna är en av vår tids stora utmaningar. Med ett ökat fokus på klimatförändringarna uppfyller kärnkraften ett av de viktigaste kraven som ställs på dagens energikällor, nämligen att den endast innebär låga utsläpp av växthusgaser.
Med anledning av den långa projekteringstiden för nya kärnkraftsanläggningar är det angeläget att det analysarbete som Vattenfall påbörjat, för att eventuellt ersätta en eller flera reaktorer, inte avbryts. Då regeringen i regeringsförklaringen tydliggjort att de kommer bjuda in till blocköverskridande samtal i en särskild energikommission i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse, borde man låta Vattenfall fortsätta analysarbetet åtminstone tills en eventuellt blocköverskridande överenskommelse kommer till stånd.
Det är avgörande för företagens investeringar och jobbtillväxten att energipolitiken får fortsätta bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft.
Mot denna bakgrund bör statens representant i Vattenfalls styrelse verka för att deras analysarbete om eventuella ersättningsreaktorer ska fortsätta.
.
Jörgen Warborn (M) |
|