Motion till riksdagen
2014/15:385
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Thomas Finnborg (M)

ROT-avdraget


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att se över ROT-avdraget.

Motivering

ROT-avdraget har sedan sitt införande haft många positiva effekter. Ökad efterfrågan på renoveringsarbeten, fler nystartade företag, ökad sysselsättning och minskad svart arbetskraft är några av de positiva effekterna. Inte minst under år av finanskris med efterföljande lågkonjunktur har ROT-avdraget haft positiv påverkan på efterfrågan och därmed också jobben. Långsiktigt är detta en bra verksamhet som tillsammans med jobbskatteavdraget för pensionärer ger möjligheter för bredare grupper i samhället att köpa tjänster.

ROT-avdraget tillämpas på renoveringar som rör själva bostaden men även i viss utsträckning utanför fasaden. Exempelvis gäller 50 procents skatteavdrag för pensionärer som anlitar hjälp med häckklippning. Däremot omfattas inte exempelvis sten- och plattläggning av ROT-avdraget alltmedan ett dylikt arbete på eller i huset gör det. Detta gör att vissa hantverkartjänster gynnas av ROT-avdraget och andra inte. Eftersom många hantverkare väljer inriktning vid ett tidigt skede i karriären så kan detta få konsekvenser såsom minskat intresse för en särskild utbildning och ökat svartarbete inom vissa tjänster. Skillnaden mellan arbete några meter från huset eller på huset är i sig inte så stor, men hantverkarna bakom arbetet påverkas olika på grund av ROT-avdragets utformning i dagsläget.

För att öka attraktiviteten bland alla hantverkaryrken och fortsätta öka andelen vitarbetare önskar vi att möjligheten för att ROT-avdragets tjänster ska gälla över hela tomten och utanför fasadens gränser ses över.

.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Thomas Finnborg (M)