Steget från grundskolan till gymnasiet är en milstolpe på vägen. Man är inget barn utan en ungdom i mitten av tonåren. Med större ansvar för sin vardag får man då också studiebidrag istället för barnbidrag. Detta är ett viktigt steg för ungdomars mognadsprocess och roll i samhället. De ungdomar som har sina gymnasiestudier vid gymnasiesärskolan omfattas inte av detta studiebidrag utan får då istället ett förlängt barnbidrag. Detta förlängda barnbidrag berövar dessa ungdomar känslan av att vara som andra tonåringar.
Benämningen förlängt barnbidrag har en negativ klang för ungdomar som befinner sig i tonåren. Det är en känslig period i livet och det är viktigt för ungdomar att få lämna barnstadiet och vara just ungdomar. De vill inte själva bli betraktade som barn och ungdomarna påverkas på ett negativt sätt, som mycket lätt går att undvika, av att erhålla barnbidrag istället för ett bidrag som i skrift kopplar till deras studier.
Gymnasiesärskolans elever ska precis som andra elever kunna känna mognad och större ansvar och då ska deras barnepitet suddas ut från studiestödet. Genom att ändra gymnasiesärskolans benämning ”förlängt barnbidrag” kan även dessa tonåringar få känna sig som ungdomar.
.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) |
|