Ett område där staten utgör en dominerande aktör på en konkurrensutsatt marknad är veterinärområdet. De privata veterinärerna är ofta egen-företagare eller småföretagare och arbetar under tillsyn av Jordbruksverket. Samtidigt har Jordbruksverket själva omkring 400 anställda, varav ungefär tre fjärdedelar är veterinärer. Dessa konkurrerar således med de privata veterinärerna. Den statliga veterinärorganisationen har en tredjedel av marknaden och får samtidigt in 100 miljoner kronor i statliga subventioner.
Att en myndighet har tillsyn över både sin egen och konkurrenternas verksamhet framstår som orimligt. Det är således tveksamt om kollegor inom samma myndighet ska granska varandra och det är inte heller helt lämpligt att en konkurrent ska granska om de privata företagen uppfyller lagens krav. För att tydligt separera sin egen verksamhet och konkurrenternas verksamhet behövs det övervägas en privatisering av de statliga veterinärerna.
Som en konsekvens av denna ordning har bland annat de statliga veterinärerna i långt större utsträckning än de privata anlitats av myndigheter för olika typer av utredningar, liksom de i vissa fall får mer fortbildning och information än vad deras konkurrenter får i förhållande till marknadsandelen. Det har också förekommit klagomål om att information som är viktig i det dagliga arbetet som veterinär sprids från staten till de statliga veterinärerna så att dessa får ett informationsövertag gentemot de privata.
Det finns ett antal exempel som visar att när näringsverksamhet drivs i statlig regi så uppstår problem. Bland annat riskerar konkurrensen och utbudet på marknaden att hämmas eftersom statens verksamheter backas upp av skattepengar. Det kan heller inte uteslutas att staten ger sin egen verksamhet fördelar genom lagstiftning eller informellt genom att låta kolleger sköta tillsynen av varandra. Till detta kan också läggas att när vinstintresse inte finns i en verksamhet uppstår det ibland också problem med effektiviteten, och organisationens vilja att ge kunderna en god service kan bli lidande.
Det är mot den bakgrunden viktigt att överväga en avveckling av statens engagemang som företagare samtidigt som man underlättar för privata veterinärföretag i deras strävan att konkurrera på rättvisa och lika villkor. Därför bör det övervägas i en översyn om de statliga veterinärerna ska privatiseras.
.
Lotta Finstorp (M) |
|