Det är bara en bråkdel av svenska folket som kan se våra grannländers tv-program. När tv-sändningarna digitaliserades räknade nog många med att utbudet även från våra grannländer skulle öka, men fortfarande kan inte de som har vanlig tv-antenn se en enda kanal från de nordiska länderna (förutom Mälardalen där TV Finland visas). För att komma åt kanalerna i vissa kabel-tv-distributörers utbud måste man betala höga tilläggskostnader.
Den senaste tv-utredningen, ”Nya villkor för public service”, hade till uppdrag att se över behovet av att stärka det nordiska samarbetet ytterligare. Utredningen kom fram till att det behovet inte fanns. Utredningen hänvisade till samarbetet inom Nordvision. En jämförelse mellan åren 2007 och 2011 visar dock att samproduktionerna länderna emellan har minskat, samtidigt som programutbytets volym har ökat.
Men det är inte enbart samproduktion och utbyte av program som borde omfattas av det nordiska samarbetet. Det borde även finnas möjlighet att rakt av se varandras huvudkanaler. Åtminstone borde det marksända digitala tv-nätet som ägs av det statliga företaget Teracom och dess dotterbolag, Boxer, som sätter ihop kanalutbudet, se till att de nordiska huvudkanalerna finns med som ett alternativ.
Tv är ett bra sätt att både lära sig språken och att få en större förståelse för och kunskap om vad som sker i våra grannländer.
.
Helene Petersson i Stockaryd (S) |
|