Fiskodlingar i öppna kassar ger stora utsläpp av kväve och fosfor som slaggprodukter och bidrar därmed till övergödning av vatten. Det finns fyra stora fiskodlingar efter Västernorrlands kust och där har man kunnat konstatera att havsbottnen under kassarna är syrefri.
Idag producerar odlingarna omkring 2 300 ton fisk årligen, men företagen vill utöka produktionen till att omfatta 3 600 ton per år. Det skulle innebära utsläpp av 160 ton kväve och 25 ton fosfor ute i vattnet. Utsläpp från 3 000 ton odlad fisk är lika stort som om avlopp från hela Kramfors och halva Härnösands kommun skulle gå direkt ut i havet.
Att öka utsläpp av kväve och fosfor i havet skulle vara förödande för Höga kusten, som är ett världsarv och dessutom föremål för särskild uppmärksamhet som Baltic Sea Protected Area. Det skulle allvarligt skada miljön och områdets kulturvärden.
Företaget som vill utöka verksamheten är åländskt och vill satsa på fiskodling här, eftersom det i Åland enligt lag är förbjudet att bedriva verksamhet som ökar kväve- och fosforhalten i vattnet efter kusten. I Sverige saknas en sådan lag som reglerar miljöfarlig verksamhet i våra vatten. Det är av stor vikt att vi följer utvecklingen och ser effekten av odlingen i öppna kassar.
Övergödning av Östersjön är ett allvarligt problem med död botten och kraftig algblomning. Trots att Östersjöländerna 2007 kom överens om att minska utsläppen av kväve och fosfor är det inget av länderna som hittills har nått sin del av målet.
Det är angeläget att Sverige aktivt arbetar för att minska belastningen i Östersjön och inte minst i det känsliga Höga kusten-området. Därför är det angeläget att se över gällande regelverk för tillståndsgivning och begränsa verksamheter som leder till ökade utsläpp av kväve och fosfor.
.
Eva Sonidsson (S) |
Kristina Nilsson (S) |