Motion till riksdagen
2014/15:3048
av Håkan Svenneling m.fl. (V)

med anledning av prop. 2014/15:89 Lag om lokala aktionsgrupper och EG:s förordningar om strukturstöd och stöd till utveckling av landsbygden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att frågor som rör offentlighet, sekretess och tystnadsplikt bör regleras på en lägre nivå än genom lagstiftning, exempelvis genom avtal mellan de lokala aktionsgrupperna och länsstyrelserna.

Motivering

I propositionen finns ett antal förslag som rör offentlighet, sekretess och tystnadsplikt. För det första föreslås att en bestämmelse om att sekretessen enligt 30 kap. 23 § offentlighets- och sekretesslagen (OSL) inte hindrar att en uppgift lämnas ut till de lokala aktionsgrupperna, i enlighet med vad som föreskrivs i lagen om lokala aktionsgrupper, ska tas in i 30 kap. OSL. För det andra föreslås att den myndighet som regeringen bestämmer på begäran ska lämna ut uppgifter om ärenden om stöd inom lokalt ledd utveckling till den lokala aktionsgrupp som ska bedöma ansökan. För det tredje föreslås att en bestämmelse om tystnadsplikt, för den som genom de lokala aktionsgruppernas verksamhet får tillgång till uppgifter som omfattas av sekretess, ska tas in i lagen om lokala aktionsgrupper.

Propositionen bygger på promemorian Lokala aktionsgrupper och EG:s förordningar om strukturstöd och stöd till utveckling av landsbygden (Ds 2014:40). Propositionens förslag vad gäller offentlighet, sekretess och tystnadsplikt överensstämmer med promemorians förslag. I remissbehandlingen av Ds 2014:40 har Samordningsgruppen för lokalt ledd utveckling (Samordningsgruppen för LLU), som består av representanter för lokala aktionsgrupper, och Datainspektionen framfört kritik.

Samordningsgruppen för LLU framhåller att man inte ser någon anledning att lagstifta om offentlighets- och sekretessfrågorna. I stället anser man att detta bör regleras via avtal liknande de som tidigare funnits mellan de lokala aktionsgrupperna och länsstyrelserna. Datainspektionen, som i övrigt är positivt inställd till förslaget, anser att det är oklart vad den nya bestämmelsen om tystnadsplikt kommer att innebära för de myndigheter som är en del av de lokala aktionsgrupperna.

Vänsterpartiet delar den kritik som Samordningsgruppen för LLU framför vad gäller offentlighets- och sekretesslagen. Vi delar även Datainspektionens uppfattning avseende vad den föreslagna bestämmelsen om tystnadsplikt kommer att innebära.

EU-projektmedel präglas per definition av regler och byråkrati, många gånger bestämt på såväl EU-nivå som på nationell nivå. Reglerna kan upplevas krångliga men är många gånger nödvändiga för att man ska kunna kontrollera och följa upp att projektmedlen används på rätt sätt. För att byråkratin ska kunna förändras och omformas efter behov är det viktigt att reglerna utformas och beslutas på en så låg nivå som möjligt, dvs. så nära den som berörs som möjligt. Det är också grundbulten i EU:s subsidiaritetsprincip. En av poängerna med att fördela ut projektmedlen till lokala aktionsgrupper är att beslutsfattandet ska komma närmare medborgarna och att de lokala aktionsgrupperna därmed inte ska uppfattas som en myndighet. Att, som regeringen föreslår, tvinga de lokala aktionsgrupperna till en mer myndighetsliknande struktur kan medföra ett ökat avstånd till projektsökaren.

Sammanfattningsvis anser Vänsterpartiet alltså att frågor som rör offentlighet, sekretess och tystnadsplikt bör regleras på en lägre nivå än genom lagstiftning, exempelvis genom avtal mellan de lokala aktionsgrupperna och länsstyrelserna. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag som tillgodoser detta.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

 

 

 

 

 

.

Håkan Svenneling (V)

 

Stig Henriksson (V)

Jens Holm (V)

Amineh Kakabaveh (V)

Birger Lahti (V)

Hans Linde (V)

Emma Wallrup (V)