Motion till riksdagen
2014/15:3014
av Adam Marttinen och Kent Ekeroth (SD)

med anledning av prop. 2014/15:26 Skärpta regler om förverkande av fordon vid trafikbrott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att även inkludera grov vårdslöshet i trafik i uppräkningen i 7 § andra stycket trafikbrottslagen.

Motivering

För att förebygga återfall i allvarliga trafikbrott är ett förverkande av fordon en lämplig åtgärd som måste nyttjas i fler fall. I den nya föreslagna formuleringen i andra stycket under 7 §1 föreslås olovlig körning, rattfylleri eller grovt rattfylleri utgöra brott där vid bedömning om förverkande av fordon särskilt ska beaktas ifall gärningsmannen tidigare gjort sig skyldig till sådan brottslighet.

 

Trafikverket och Trafikförsäkringsföreningen har ansett att det finns skäl att utvidga uppräkningen av brott och även inkludera t.ex. grov vårdslöshet i trafik.

 

I detta sammanhang har särskilt framhållits att ansvar för grov vårdslöshet i trafik kan grunda sig på extrema trafikbeteenden, t.ex. trafikfarlig kappkörning i mycket höga hastigheter som markant ökar olycksrisken.

 

Trots att regeringen delar bedömningen att det i sådana fall ofta finns en beaktansvärd risk för fortsatt brottslighet och att upprepad sådan brottslighet normalt bör leda till ett förverkande så vill de inte addera grov vårdslöshet till skrivelsen. Motivet sägs vara att brottsbeskrivningen för vårdslöshet i trafik är vidare än de föreslagna brottskategorierna då de inte förutsätter att brottet begås av en förare av ett motordrivet fordon.

 

Vi menar att de skäl som Trafikverket och Trafikförsäkringsföreningen anger och som regeringen i sak instämmer i är skäl goda nog för att även inkludera grov vårdslöshet i trafik som en av de specificerade brottskategorierna till den nya texten i andra stycket i 7 §1.

 

Om ett brott av grov vårdslöshet i trafik inte skulle omfatta en förare av ett motordrivet fordon menar vi att domstol kan och ska kunna exkludera ett beaktande av ett sådant fall och att detta inte utgör något hinder för att lagskärpningen på ett ändamålsenligt sätt kan inkludera grov vårdslöshet i trafik.

.

Adam Marttinen (SD)

Kent Ekeroth (SD)