Motion till riksdagen
2014/15:2958
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom enligt förslaget i tabell 1.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.


Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.


Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.


I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

 

Tabell 1 Anslagsförslag 2015 för utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Garantipension till ålderspension

15 878 500

 

1:2

Efterlevandepensioner till vuxna

12 459 900

+300 000

1:3

Bostadstillägg till pensionärer

8 488 100

 

1:4

Äldreförsörjningsstöd

805 100

-22 000

2:1

Pensionsmyndigheten

534 436

+21 000

 

Summa

38 166 036

+299 000


Höjd garantipension

Sverigedemokraterna ser äldre som en prioriterad grupp och gör stora satsningar på bland annat avskaffandet av skatteskillnaden mellan lön och pension, den så kallade pensionärsskatten. Den grupp äldre som har det allra sämst ställt är emellertid Sveriges garantipensionärer. Inte sällan har dessa, ofta kvinnor, på olika sätt utfört oavlönat arbete i hemmen och genom detta bidragit till det välstånd och den välfärd som yngre generationer kanske tar för given. Sverigedemokraterna vill, som en del i vår större satsning för Sveriges äldre, stärka garantipensionerna för att på så sätt rikta resurserna till en målgrupp som verkligen behöver dem. Ambitionen är att höjningen av anslaget ska ge en ökning på minst 10 procent, med anslagna medel för detta från 2017, vilket skulle motsvara ca 790 kronor i månaden för en ogift garantipensionär.

Omställningspension

Vid dödsfall av en maka/make kan den efterlevande ha rätt till omställningspension om denne ännu inte har fyllt 65 år. Omställningspensionen kan beviljas under 12 månader med en möjlighet till förlängning om det finns hemmavarande barn under 18 år.

Sverigedemokraterna anser att omställningspensionen är en viktig trygghet. Den privatekonomiska konsekvensen av en makes/makas bortgång kan ibland vara stor, inte minst när de under många år har byggt upp ett liv tillsammans med exempelvis en bostad anpassad för två personer (och inkomster). Vi ställer oss dock kritiska mot begränsningen på 12 månader då en förlust av en partner kan vara svår att hantera. Människor behöver tid för att ordna begravning, gravsättning, eventuell bohagsdelning och inte minst att sörja sin bortgångna innan livet ska förändras radikalt. Vi vill utöka grundperioden till 18 månader.


Äldreförsörjningsstödet
Detta ekonomiska stöd anser vi vara viktigt för dem med allra minst ekonomiska marginaler. Vi lägger oss därför på samma nivå som regeringen, och den marginella minskning som visas i anslaget är ett resultat av minskad invandring.

Överföring av pensionsrätter
Redan idag finns möjlighet att föra över pensionsrätter för premiepensionen till sin make/maka, till exempel för att kompensera för att en part tar ett större ansvar för hem och barn medan den andra parten förvärvsarbetar. Sverigedemokraterna tycker att detta är något positivt, eftersom det på sikt bidrar till större ekonomisk trygghet för framförallt kvinnliga pensionärer, men vill göra förändringar i systemet för att det ska bli mer attraktivt att utnyttja denna möjlighet. Idag förlorar man 8 procent av de pensionsrätter som överförs på detta sätt, minskningen motiveras med att överföringarna oftast sker från make till maka, vilket i sin tur innebär en ökad kostnad för pensionssystemet eftersom kvinnor i genomsnitt lever längre än män. Vi vill avskaffa avdraget på 8 procent för att ta bort detta negativa incitament samt satsa ytterligare 10 miljoner kronor per år i syfte att öka allmänhetens kunskap om denna möjlighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

.

Linus Bylund (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

David Lång (SD)

Paula Bieler (SD)

Hanna Wigh (SD)