Motion till riksdagen
2014/15:2920
av Sara-Lena Bjälkö (SD)

Telefonförsäljning och ångerrätt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över ett starkt skydd vad gäller telefonförsäljning och ångerrätt i förhållande till företagare.

 

Motivering

För många företagare är oseriösa telefonförsäljare ett stort problem och det finns ett behov av ett starkare skydd. De flesta företagarna har inte de resurser som krävs för att bemöta de krav som oseriösa telefonförsäljare ställer på företagarna. Som privatperson har man 14 dagars ångerrätt, men som företagare saknar du denna rättighet.  Företagare är ofta minst lika utsatta för påträngande försäljning och oetiska affärsmetoder. Företagare drabbas stundtals mycket hårt av att inte kunna ångra sina inköp, vilket är problematiskt helst vid stressade situationer som många företagare är i. Vi ser även ett ökat antal bluffakturor runt om i Sverige.

Om riksdagen ser över möjligheterna för ett starkare skydd vad gäller telefonförsäljning i förhållande till företagen så skulle det bli mer rättvist och så skulle det spara både tid och pengar för polisen, rättsväsendet och inte minst för företagarna. Det finns även företagare som inte vågar bestrida dessa fakturor av rädsla för betalningsanmärkningar eller för att tiden inte medger en rättsprocess. Rättsprocesser kostar både tid och pengar, något småföretagare oftast inte hinner att ta sig an.

.

Sara-Lena Bjälkö (SD)