Motion till riksdagen
2014/15:2785
av Anders Forsberg m.fl. (SD)

Avbytartjänsten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda ett återinförande av statlig medfinansiering av avbytartjänster inom den småskaliga animalieproduktionen.

Motivering

Svenska bönder är idag utsatta för hård konkurrens. Många har svårt att gå runt ekonomiskt, ännu mindre att ha de finansiella möjligheterna att vara lediga.

Som landsbygdsföretagare med ansvar för djur och gård har man oftast en ”dubbel” kostnad att vara ledig eftersom man måste betala en annan persons lön. Det ekonomiska utrymmet för detta är ofta minimalt.

 

Ett ökat engagemang i avbytartjänster skulle säkerställa en rimlig möjlighet till ledighet och akut hjälp vid sjukdom och olycksfall.  

 

Många lantbrukare inom animalieproduktion har även på andra sätt en utsatt position. För att underlätta vardagen för personer med djurbesättningar att vid sjukdom kunna vara sjukledig eller ta ut en kortare semester vill därför Sverigedemokraterna återinföra de statliga subventionerna för avbytartjänster, vilket konkret innebär att brukaren får en del av lönekostnaden betald när ersättningsarbetskraft sätts in.

För att ge större möjligheter för djurhållare att ta ut semester eller få hjälp om man blir sjuk vill vi därför uppdra åt regeringen att återinföra statliga stöd för avbytartjänster. Stödet är främst avsett för små och medelstora familjeföretag inom animalieproduktionen.

 

.

Anders Forsberg (SD)

 

Martin Kinnunen (SD)

Runar Filper (SD)

Josef Fransson (SD)

Mikael Eskilandersson (SD)

Aron Emilsson (SD)