Motion till riksdagen
2014/15:2775
av Johan Hedin (C)

Öka jämställdheten genom att värna möjligheterna till att göra vinst i välfärdsföretag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att värna och vårda välfärdsföretagens möjligheter att göra och ta ut vinst.

Motivering

Att vara företagare är att kombinera två viktiga egenskaper. För det första är det till stor fördel att ha stor kunskap om den bransch man ämnar driva företag inom. För det andra är sinne för affärer och försäljning en avgörande framgångsfaktor.

 

Det är till gagn för hela samhället att de som är utrustade med affärssinne får utlopp för detta i aktivt företagande. Bland kvinnor är det dock ovanligare att starta företag än bland män. Enligt Tillväxtverkets rapport ”Kvinnors och mäns företagande” från 2012 är det endast 23 % av de svenska företagen som drivs av kvinnor. Enligt samma rapport blir det dock långsamt bättre, men det är fortfarande bara en tredjedel av de nya företagen som startas av kvinnor.

 

Detta kan ha många orsaker, men en av dem är att det råder skillnader mellan de branscher inom vilka kvinnor och män traditionellt är yrkesverksamma. Det är först på senare år som kvinnodominerade branscher, som vård, skola och omsorg, har öppnats upp för företag att konkurrera i.

 

Detta är en utveckling som nu hotas i och med att regeringen uttryckt en vilja att kringskära möjligheterna att ta ut vinst i företag verksamma i välfärdssektorn.

 

Vinst är en förutsättning för allt sunt företagande och uppstår när ett företag lyckas bra. För att ett företag överhuvudtaget ska kunna komma till stånd krävs i så gott som samtliga fall någon typ av finansiering. För att någon ska vara villig att investera, eller långa ut pengar till företaget, så måste det finnas goda utsikter för framtida vinster.

 

Jämställdheten är en av vår tids största utmaningar. Vi behöver också fler som lyckas med sitt företagande, oavsett kön. Att slå undan möjligheterna att göra vinst i välfärdsföretag innebär i praktiken ett hinder i vägen mot en jämnare inkomst- och förmögenhetsutveckling mellan män och kvinnor, såväl som ett hinder för välbehövd tillväxt och välståndsutveckling.

 

Regeringen bör därför värna och vårda alla företags möjligheter att göra och ta ut goda vinster när företagen genom sitt hårda arbete lyckas med det.

.

Johan Hedin (C)