Motion till riksdagen
2014/15:2764
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Nattis


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka de statliga bidragen för barnomsorg under obekväma arbetstider.

Motivering

Sedan 2005 har antalet barn på s.k. nattis ökat varje år. År 2005 var antalet 3 057 medan siffran var uppe i 4 551 år 2011. Föräldrar arbetar ibland obekväma arbetstider, sena kvällar eller nätter. En del både kvinnor och män väljer detta självmant då dessa arbetstider oftast är förenligt med OB-tillägg och/eller andra förmåner. Andra föräldrar har inte samma möjlighet att själva välja andra arbetstider. Inom exempelvis vården är vi beroende av att sköterskor, akutläkare och vårdare finns på plats under dygnets alla timmar. Eftersom majoriteten av den samlade arbetskraften inom vård- och omsorgsarbeten är kvinnor, är det viktigt att även dessa får möjlighet att kunna följa sin karriär om de så vill, även om de är ensamstående mammor eller pappor.

 

Idag finns nattis i drygt hälften av landets kommuner och det är kommunerna själva som kan ansöka om statsbidrag som täcker kommunens ökade kostnader för att erbjuda förskolor på obekväma arbetstider (vardagar mellan kl. 19 och 06 samt helger). För att underlätta för föräldrarna så att vissa slipper vända sig till andra kommuner om den egna kommunen inte erbjuder detta, vill vi att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att detta anslag ska ökas.

 

Ur ett ekonomiskt perspektiv är detta också försvarbart. Fackförbundet Kommunal presenterade 2012 en undersökning som visade att ju mer föräldrarna kan arbeta samt den långsiktigt positiva effekten på lönen av detta, desto mer kostnadseffektivt är det med förskoleplatser.

 

.

Linus Bylund (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

David Lång (SD)