Motion till riksdagen
2014/15:2761
av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD)

Mer matematik i högstadiet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa fler matematiklektioner i högstadiet.

Motivering

Alliansen vill se mer kunskap i skolan, så att alla elever har möjlighet att nå kunskapsmålen. Alla ska få den grund som behövs för att kunna förverkliga sin potential.

 

Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats sedan 1990-talet. Alliansen vill öka undervisningstiden i matematik med en timme i veckan för alla elever i högstadiet från höstterminen 2016. Duktiga lärare kombinerat med utökad undervisningstid gör att fler elever får större möjligheter att klara kunskapskraven i matematik. Satsningen är fullt finansierad och kostar årligen 490 miljoner kronor.

 

Människor behöver grundläggande kunskaper i matematik i vardagen. Kunskaper i matematik är en förutsättning för många högskoleutbildningar och blir allt viktigare för att klara sig på arbetsmarknaden.

 

För att Sverige ska kunna konkurrera med kunskap och kompetens även i framtiden är det viktigt att den svenska skolan rustar eleverna med fullgoda matematikkunskaper. Bättre kunskaper i matematik stärker arbetskraften.

 

Internationella studier, både PISA 2012 (15-åringar) och TIMSS 2011 (årskurs 8), visar att svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats sedan 1990-talet. Mellan 1995 och 2003 tappade svenska elever motsvarande en årskurs i matematikkunskaper. Att andelen behöriga till gymnasieskolan har minskat sedan 2006 kan till stor del förklaras av att andelen elever som fått underkänt betyg i matematik i årskurs nio har ökat. Fler godkända i matematik bidrar till att öka andelen behöriga till gymnasieskolan.

Alliansregeringen tog initiativet till fortbildningssatsningen Mattelyftet, för att ge matematiklärare möjlighet att förbättra och utveckla sitt sätt att undervisa i ämnet.

Men det räcker inte. Eleverna behöver också mer lärarledd undervisningstid för matematikinlärningen. I ett internationellt perspektiv är undervisningstiden i matematik fortsatt låg i Sverige.

 

Alliansen vill att undervisningstiden i matematik utökas med en timme i veckan för samtliga elever i årskurs 7–9. Satsningen ska gälla fr.o.m. höstterminen 2016.

Tillsammans med de tidigare satsningarna på fler matematiklektioner i låg- och mellanstadiet kommer satsningen på fler matematiklektioner i högstadiet att innebära att undervisningstiden ökar med en timme i veckan för samtliga årskurser i grundskolan.

 

Den utökade undervisningstiden bör tillsammans med det pågående Mattelyftet förbättra studieresultaten i matematik och därmed bidra till att fler elever blir behöriga till gymnasieskolans nationella program.

 

Satsningen innebär en nivåhöjning av det generella statsbidraget till kommunerna. För detta avsätts 245 miljoner kronor fr.o.m. ht 2016 och 490 miljoner kronor årligen från och med 2017.

 

Alliansregeringen presenterade flera satsningar för att lyfta elevernas matematikkunskaper. I och med det här förslaget kommer satsningarna på mer undervisningstid i matematik uppgå till totalt ca 1,5 miljarder kronor årligen. Det totala antalet matematiktimmar i grundskolan ökar från 900 (läsåret 2012/13) till 1 230 (läsåret 2016/17), dvs. en ökning med mer än en tredjedel.

.

Tomas Tobé (M)

 

Christer Nylander (FP)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Eclund (KD)