Motion till riksdagen
2014/15:2746
av Sven-Olof Sällström m.fl. (SD)

Kommunal arbetsmarknadspolitik


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett lagstadgat krav på systematisk dokumentation vid kommunala arbetsmarknadsinsatser.

Motivering

85 % av landets kommuner har idag en arbetsmarknadsenhet. Flera miljarder kronor av skattebetalarnas pengar satsas årligen på arbetsmarknadspolitiska åtgärder i kommunal regi.

Enligt IFAU och Kerstin Thorén, forskare vid institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet, finns det mycket som tyder på att en majoritet av de kommunala insatserna idag är i det närmaste verkningslösa.

Några säkra slutsatser är dock svåra att dra eftersom forskningen på området är mycket bristfällig. Detta beror i sin tur till stor del på att endast en begränsad del av verksamheterna dokumenteras och på att det saknas enhetlighet och systematik i de fall där dokumentation faktiskt sker.

Att kunna utvärdera och jämföra effekterna av skattefinansierade insatser är oerhört viktigt både av instrumentella skäl och av respekt för skattebetalarnas pengar. Väljarna måste ges möjlighet att vid val utkräva ansvar.

Socialstyrelsen har tidigare framfört önskemål om införandet av ett lagstadgat krav på samlad och systematisk dokumentation med likvärdiga register, nationell rapportering etc. Sverigedemokraterna anser att riksdagen bör ge regeringen tillkänna som sin mening att ett sådant lagstadgat krav på dokumentation av kommunala arbetsmarknadsinsatser bör införas.

 

.

Sven-Olof Sällström (SD)

 

Magnus Persson (SD)

Paula Bieler (SD)

Mattias Karlsson (SD)