Motion till riksdagen
2014/15:2742
av Daniel Bäckström och Helena Lindahl (C)

Gränsöverskridande kollektivtrafik till Norge


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att pröva förutsättningarna för en fungerande gränsöverskridande norsk-svensk kollektivtrafik så att pendlingen underlättas mellan våra länder.

Motivering

Oslo arbetsmarknadsområde ökar i betydelse för Värmland och dess invånare. Det norsk–svenska samarbetet mellan företag, kommuner och regioner fördjupas och bidrar i större utsträckning till integration och tillväxt. Norska investerare etablerar sig i Värmland samtidigt som alltfler värmlänningar pendlar till arbete i Norge. Årjängs kommun ingår idag funktionellt i Oslo arbetsmarknadsregion och Norge betraktas av många som en av Värmlands stora framtidsmöjligheter. 

 

Samma sak gäller för till exempel Västerbotten och Helgeland i Norge. Här sker en omfattande veckopendling för många som jobbar och studerar men utbytet är även stort när det gäller turism, investeringar och samarbete mellan kommuner. Pendlingen beräknas även öka då det i dagsläget pågår en stor expansionstakt i Helgeland när det gäller investeringar i infrastruktur och handel. Det kommer i sin tur att påverka Västerbotten då det kommer att behövas än mer arbetskraft på den norska sidan. 

 

Samtidigt möter det fördjupade samarbetet flera gränshinder. Ett är hur vi kan få till en gemensam och gränsöverskridande regional kollektivtrafik. Idag sker en stor del av pendlingen med bil då det många gånger saknas bra och samordnad kollektivtrafik över gränsen. En orsak till detta är olika lagstiftning och myndighetstillämpning.

 

Östfold och Värmlands regioner har tillsammans med Värmland-Östfolds grensekommitte och Värmlandstrafik AB arbetat för att få till en fungerande busslinje mellan Karlstad och Askim. Dessvärre har försöken ännu inte resulterat i någon konkret trafiklösning på grund av våra länders olika sätt att organisera och finansiera kollektivtrafiken.

 

En fungerande kollektivtrafik över gränsen skulle fördjupa samarbetet och bidra till att stärka den regionala utvecklingen. För att nå dit är det angeläget att olika myndigheter och politiska nivåer i både Norge och Sverige samarbetar för att harmonisera regelverk och tillämpning för hur den gränsöverskridande kollektivtrafiken ska finansieras och organiseras.

rtill regeringen tillkännager som sin mening att omgående vidta de åtgärder som krävs för att medverka till en fungerande gränsöverskridande norsk-svensk kollektivtrafik så att pendlingen underlättas mellan våra länder.

.

Daniel Bäckström (C)

Helena Lindahl (C)