Att odla kött på konstgjord väg innebär ett flertal fördelar. Utsläpp av växthusgaser blir mindre, utsläpp av metan och kväveoxid skulle minska drastiskt. Med odlat kött finns möjligheten att påverka köttets innehåll, t.ex. fetthalt och fettyp, och även att minimera riskerna med föroreningar och sjukdomar, som kan finnas i vanligt kött.
Även tidsaspekten gör att det blir mer aktuellt med odlat kött, då det kan tänkas framställas på ett par veckor, medan det tar flera år att föda upp nötkreatur.
Man har även tagit fram en analys på det odlade köttets klimatpåverkan, som visar att jämfört med konventionell köttproduktion skulle odlat kött innebära stora minskningar i markanvändning, vattenanvändning och utsläpp av växthusgaser. Betesmark upptar stora ytor, boskap, framförallt nötkreatur, ger stora utsläpp av växthusgaser. Boskapsuppfödning står för 18 % av utsläppen av växthusgaser. Idisslande djur producerar metan, vilket är en 20 gånger effektivare växthusgas än koldioxid. Avföringen avger kväveoxid; den ökade köttkonsumtionen är och börjar bli ett större problem för klimatet.
Studierna och forskningen som gjorts hittills har visat att man kommer ha möjligheten att kontrollera köttet bättre. Vad gäller fetthalter, smak, doft och utseende, dvs. för att göra det aktuellt att få ut odlat kött på marknaden, så kommer det att se ut och smaka likadant som konventionellt kött. Och då den större delen av befolkningen i Sverige är väldigt medveten om missförhållanden inom djurhållning med avseende på bl.a. trånga utrymmen och onaturligt levnadssätt väljer man sitt kött med noggrannhet. Ekologiskt uppfödda djur och frigående djur är vanligt i Sverige, men faktumet att vi föder upp djur för att äta dem kvarstår. Med odlat kött finns det inga moraliska eller etiska hinder. De celler man använder sig av lider inte. Fler skulle därför ha möjligheten att äta kött.
Kunskapen för odlat kött finns redan. Under 2013 framställdes den första hamburgaren som gjorts av odlat kött. Problemet är idag finansieringen av forskandet på odlat kött varit på en väldigt begränsad nivå. För att komma vidare med forskningen, och utveckla köttodling, behövs mer resurser. Vi anser därför att vi ska rikta forskningsanslag för forskning om köttodling.
.
Martin Kinnunen (SD) |
Josef Fransson (SD) |