Motion till riksdagen
2014/15:2650
av Niklas Karlsson och Per-Arne Håkansson (S)

Förbättrad infrastruktur för sjöfarten, varven och den marintekniska industrin


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den svenska marintekniska industrins betydelse för sjöfart, miljö, sysselsättning och integration.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om marinteknikens strategiska betydelse för etablering av havsbaserad vindkraft i Östersjön.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheterna att stärka infrastrukturen för Sveriges enda stora varv i syfte att stötta den svenska marintekniska industrin.

 

Svensk marinteknisk industri i världsklass

Svensk marinteknisk industri är världsledande i kvalitet, leveranssäkerhet och miljöprestanda. En stark regional marinteknisk industri ger dynamiska effekter för hela Sverige vad gäller näringslivsutveckling, sysselsättning och integration.

 

Högre miljökrav och större fartyg ställer krav på infrastruktur

Sverige har EU:s längsta kuster och i Östersjön transporterar i varje ögonblick tvåtusen fartyg gods och passagerare. Dessa fartyg använder varv för översyn, reparation och uppgraderingar av miljöteknik och energieffektiviseringssystem.

Sjöfartens allt starkare fokus på energieffektivisering leder till allt större fartyg. Större fartyg ställer högre krav på infrastrukturen: farleder, hamnar och varv.

 

Sjöfarten är i sig en energisnål transportform men har stor potential för ökad miljöprestanda. De allt högre miljökrav som ställs på sjöfart är en affärsmöjlighet för de många svenska företag som uppgraderar och moderniserar fartyg.

Båda dessa trender, hårdare miljökrav och större fartyg, måste mötas med adekvat infrastruktur för att på bästa sätt utnyttja potentialen för industriell expansion, ökad sysselsättning och för att stötta en hållbar transporttillväxt.

 

Re-industrialisering med moderna, hållbara förtecken

En av norra Europas största varvsfaciliteter ligger i Landskrona, en blomstrande, komplex, industriell verksamhet med hög miljöprofil. Varv är en avgörande nod för marinteknisk industri och samlar aktörer från en omfattande värdekedja, vilket kan illustreras av att 630 underleverantörer (varav 580 svenska) användes av Landskronavarvet under 2013.

Farleden in till Landskronavarvet är dock underdimensionerad, vilket begränsar varvets utvecklingsmöjligheter när fartygen växer i storlek.

Många marintekniska företag levererar både till Landskrona och till Göteborg. Då Cityvarvet i Göteborg går en osäker framtid till mötes är det av än större vikt att varvet och det marintekniska klustret i Landskrona ges möjlighet att ta emot fler kunder för att svensk spetskompetens ska komma sjöfarten till godo. I denna industri skapas arbetstillfällen för alla typer av kompetens, vilket är till gagn för integrationen. Nu har vi bara ett stort varv kvar men en stor industri som är beroende av stora varv – låt oss därför se över möjligheterna att stötta det varv vi har kvar.

 

Farleden viktig för hållbar industriell expansion

Det är negativt för sysselsättning, miljö och effektivitet när fartyg tvingas iväg till varv längre bort när de kan få jobbet gjort nära sin reguljära rutt. För att behålla och förstärka den svenska möjligheten att erbjuda rederier god varvskvalitet bör regeringen överväga möjligheterna till att anpassa farleden in till Landskrona. Farleden är en viktig förutsättning för det marintekniska klustret att utvecklas i Landskrona. Den har stor strategisk betydelse för utvecklingen av näringen.

En översyn av farleden kan också få konsekvenser för nyetablerade verksamheter med koppling till vindkraft. Landskronavarvet har stora förutsättningar att bli ett centrum för vindkraftverk i Östersjön, med den samlade kompetens som finns, med existerande faciliteter och geografiskt läge.

En fungerande farled kan ge svensk marinteknisk industri möjlighet att utvecklas, och den nya tidens gröna sjöfartsindustri kan fortsätta växa och kunskapsöverföring mot havsbaserad vindkraft utnyttjas.

Det finns därför all anledning att skyndsamt se över möjligheterna till vilka åtgärder som krävs för att stärka den marintekniska industrins förutsättningar, med särskilt avseende på infrastrukturen i anslutning till varvet i Landskrona. Regeringen bör överväga möjligheten att integrera detta som en viktig komponent i en kommande maritim strategi, tillsammans med regionala aktörer.

.

Niklas Karlsson (S)

Per-Arne Håkansson (S)