Motion till riksdagen
2014/15:2643
av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD)

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdhetsbonusen för de föräldrar som delar jämnt på föräldraledigheten.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om plikten att anmäla vård av sjukt barn samma dag som barnet insjuknar.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten för föräldrar att få föräldrapenning för hela inskolningen i förskolan.
  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den andra förälderns rätt till ersättning för att följa med till mödravården.
  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om anmälan för flerbarnstillägg för barn som har fyllt 16 år.
  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behålla möjligheten för kommuner att bevilja vårdnadsbidrag.

 

 

 

 

 

 

Anslagstabell

 

Tabell 1. Moderaternas, Centerpartiets, Folkpartiet liberalernas och Kristdemokraternas förslag till anslag för 2015 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (tusental kronor).

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (A)

1:1

Barnbidrag

25 839 595

 

1:2

Föräldraförsäkring

39 162 861

−159 000

1:3

Underhållsstöd

2 689 000

−625 000

1:4

Adoptionsbidrag

35 784

 

1:5

Barnpension och efterlevandestöd

904 600

 

1:6

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

3 409 300

 

1:7

Pensionsrätt för barnår

6 875 558

 

1:8

Bostadsbidrag

4 992 000

 

 

Summa

83 908 698

−784 000

 

Tabell 2. Moderaternas, Centerpartiets, Folkpartiet liberalernas och Kristdemokraternas förslag till anslag för 2015 till 2018 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (miljoner kronor).

 

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn

 2015

2016

2017

2018

1:1

Barnbidrag

 

 

 

 

1:2

Föräldraförsäkring

–159,0

–124,0

+148,0

+184,0

1:3

Underhållsstöd

–625,0

–628,0

–633,0

–631,0

1:4

Adoptionsbidrag

 

 

 

 

1:5

Barnpension och efterlevandestöd

 

 

 

 

1:6

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

 

 

 

 

1:7

Pensionsrätt för barnår

 

 

 

 

1:8

Bostadsbidrag

 

 

 

 

 

Summa

–784,0

–752,0

–485,0

–447,0

 

Goda och trygga uppväxtvillkor är viktigt för alla barn och ungdomar. Självklart är föräldrarnas roll för barnets trygghet och utveckling central. Det offentligas roll är att i första hand stötta och hjälpa. Därför ska samhällets insatser i första hand inriktas på att skapa goda förutsättningar för familjernas frihet, ekonomiska trygghet, valmöjligheter i barnomsorg och skola, samt jämställdhet mellan föräldrarna. En viktig utmaning handlar om balansen mellan familjeliv och yrkesliv och barnens möjligheter till en god relation till båda sina föräldrar.

 

Svensk föräldraförsäkring ger föräldrarna möjligheten att vara hemma en tid med små barn. Samtidigt ger den ett bra ekonomisk skydd i förhållande till den lön föräldrarna har när de jobbar. Vi vill tillsammans i Alliansen fortsätta att bidra till förbättrade förutsättningar och valfrihet för Sveriges barnfamiljer. För att fortsätta främja ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen vill vi öka incitamenten för föräldrarna att dela mer lika på föräldraledigheten.

 

Familjer ser olika ut, men är viktiga för ett tryggt samhälle. I nära relationer såsom familjen kan vi bli vi sedda, respekterade och älskade för dem vi är, inte för vad vi presterar eller hur vi ser ut. Vi lär oss att ta hänsyn, lyssna på andra och ta hand om varandra. Detta är särskilt betydelsefullt för barn som får stora delar av sin omsorg inom ramen för familjen.

 

Goda och trygga uppväxtvillkor är viktigt för alla barn och ungdomar. Det är angeläget med goda förutsättningar för familjernas frihet, ekonomiska trygghet, tid tillsammans, valmöjligheter i barnomsorgen och för jämställdhet mellan föräldrarna. En utmaning i samhällslivet handlar om balans mellan familjeliv och yrkesliv och barnens möjligheter till en god relation till båda sina föräldrar. Föräldrarnas roll för barnets trygghet och utveckling är central. Det offentligas roll är att i första hand stötta och hjälpa. Alliansen vill fortsätta stödja och underlätta för föräldrar i deras vardag genom att förenkla reglerna och förbättra möjligheterna inom familjepolitiken.

 

I syfte att förenkla för barnfamiljerna vill vi ta bort plikten att anmäla vård av sjukt barn samma dag som barnet insjuknar. Även anmälan för flerbarnstillägg för barn som fyllt 16 år vill vi ta bort. Det är förenklingar som har betydelse för den praktiska hanteringen hos Försäkringskassan, både från medborgarnas och från myndighetens perspektiv. Förslagen ökar föräldrarnas förtroende för försäkringen, stärker valfriheten samt förbättrar möjligheterna till automatisering av handläggningen med sänkta administrationskostnader som följd.

 

För att öka flexibiliteten och möjligheten för föräldrar att delta i barnens inskolning vill vi göra det möjligt för föräldrar att få föräldrapenning under hela inskolningen i förskolan.

 

Inom mödravården, barnhälsovården och elevhälsan har verksamheter byggts upp som är viktiga i arbetet med att främja hälsa och förebygga sjukdom. Viktig information och kunskap om barnet och livet som förälder kan fås här. Därför är det viktigt att båda föräldrarna har möjlighet att följa med till mödravården. Eventuella ekonomiska hinder bör tas bort. Att båda föräldrarna ges samma möjlighet för ersättning vid besök hos mödravården visar även att föräldraskapet inte bara rör en av föräldrarna.

 

Möjligheten för kommuner att införa vårdnadsbidrag har ökat utrymmet för den som vill ge barnet omsorg i hemmet utöver den tid som föräldraförsäkringen medger. Regeringen aviserar nu att man under nästa år kommer att avskaffa möjligheten för kommuner att bevilja vårdnadsbidrag. Alliansen vill att denna möjlighet för kommunerna ska finnas kvar.

 

En förstärkt jämställdhetsbonus

Den 1 juli 2008 införde alliansregeringen en jämställdhetsbonus med syftet att ge föräldrar bättre ekonomiska möjligheter och drivkrafter till att fördela föräldraledigheten mer jämlikt samt att förbättra förutsättningarna för en ökad jämställdhet på arbetsmarknaden. Under 2012 förenklades och förtydligades bonusen. Män använder en allt större del av föräldrapenningen, men utvecklingen går långsamt. Allianspartierna föreslår därför att jämställdhetsbonusen förstärks för att öka mäns och kvinnors drivkrafter att fördela föräldrapenningen mer jämnt mellan sig.

 

Vi vill förstärka jämställdhetsbonusen för att uppmuntra en jämnare fördelning av föräldrapenningdagarna mellan föräldrarna, vilket också kan bidra till en ökad jämställdhet även på arbetsmarknaden. Ett mer jämställt föräldraskap ser vi som en central del i arbetet med att minska sjukskrivningstalen bland kvinnor och att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

 

I dag kan föräldrar få maximalt 13 500 kronor i bonus (skattefritt) om de väljer att dela helt lika på dagar med föräldrapenning på sjukpenning- eller grundnivå. Nu vill vi fördubbla bonusen under de 60 sista bonusdagarna. Ett par som delar helt lika kommer att få 19 500 kronor, alltså 6 000 kronor mer än i dag

.

Elisabeth Svantesson (M)

 

Solveig Zander (C)

Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Roland Utbult (KD)