Förenta nationernas generalsekreterare presenterade så sent som under mitten av förra året en rapport om hur arbetet med de så kallade millenniemålen, som antogs år 2000, har utvecklats och huruvida de kommer att kunna infrias som planerat till år 2015.
De åtta millenniemålen innebär att: 1) halvera jordens fattigdom och hunger, 2) se till att alla barn får gå i grundskola, 3) öka jämställdheten mellan kvinnor och män, 4) minska barnadödligheten, 5) förbättra mödrahälsan, 6) stoppa spridningen av hiv och aids, 7) säkra en hållbar utveckling och 8) öka samarbetet kring bistånd och handel.
Rapporten visar enligt FN:s generalsekreterare att strategin bakom millenniemålen varit en framgång och att målen på flera punkter ser ut att kunna lyckas uppnås. Vi är enligt rapporten på väg mot en bättre utvecklad, mindre fattig och orättvis och samtidigt friskare värld där uppskattningsvis miljoner liv redan har räddats genom att bland annat globala hälsohot och svält radikalt kunnat minskas på jorden. Men särskilt på två punkter ser prognosen för att uppfylla millenniemålen till år 2015 inte ut att lyckas.
Det som inte ser ut att lyckas gäller minskningen av mödra- respektive barnadödlighet. Målen innebär att mödra- och barnadödligheten ska ha minskat med tre fjärdedelar respektive två tredjedelar, men man är hittills bara uppe i knappt hälften av denna minskning.
Alliansregeringens biståndspolitik hade glädjande ett tydligt fokus på bland annat bekämpning av mödra- och barnadödligheten. Givet de framgångar som FN:s millenniemål tycks skörda på flera punkter, men där mödra- och barnadödligheten tycks sacka efter, kräver vi att den nytillträdda rödgröna regeringen via det svenska biståndet aktivt bidrar till att underlätta möjligheten för att den globala kampen mot mödra- och barnadödlighet stärks ytterligare med sikte på år 2015.
Likaså anser undertecknade att det behövs ett särskilt fokus i svensk biståndspolitik på utbildningsfrågor eftersom det är ytterligare ett av FN:s millenniemål som inte väntas kunna uppfyllas till 2015. Skolan är en viktig nyckel för att kunna göra varaktig skillnad för ett lands utveckling, och även om antalet barn i världen som går i skolan aldrig har varit högre, återstår ännu miljontals barn i världen som inte får denna möjlighet. Här kan svensk kunskap och svenskt bistånd göra skillnad.
Med hänvisning till ovanstående anser undertecknade att Sverige aktivt ska bidra till att alla FN:s millenniemål uppfylls. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
.
Finn Bengtsson (M) |
Betty Malmberg (M) |