Motion till riksdagen
2014/15:2592
av Finn Bengtsson och Pia Hallström (M)

Högersväng vid rödljus


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta högersväng vid rödljus.

Motivering

Rondeller har blivit allt vanligare trafiklösningar i Sverige under senare år. Rondeller får trafiken att flyta jämnare och med mindre både allvarliga olycksrisker och miljöstörningar till följd. Tyvärr går det inte att lösa alla korsningsproblem med rondeller. Framför allt gäller det i korsningar med både gång/cykel- och fordonstrafik.

 

För att få trafiken att flyta bättre är det på vissa håll i världen, exempelvis i flera delstater i USA, tillåtet att svänga höger mot rött ljus sedan man förvissat sig om att det inte finns några fordon eller gång/cykeltrafikanter i vägen. Ordningen förefaller fungera väl när trafikanterna är vana vid systemet, och en trafik som på detta sätt tillåts flyta bättre med bibehållen säkerhet tillför då ett mervärde för trafikanterna.

 

Ljusreglerade korsningar med gång/cykeltrafik som har samma signal som fordon som ska svänga till höger är nämligen inte heller ideala vid högersväng ur trafiksäkerhetssynpunkt. I de allra flesta fyrvägskorsningar sammanfaller grönt ljus för gång/cykeltrafikanter som ska korsa rakt över korsningen med högersvängande fordon som kommit från samma riktning. Allvarliga situationer kan därför uppstå om inte fordonsföraren som har grön signal är uppmärksam på att även gång/cykeltrafikanten har grönt ljus samtidigt.

 

Av dessa anledningar anser vi att det vore rimligt att vägtrafikkungörelsen ändras så att det blir tillåtet att svänga höger även vid rödljus.

.

Finn Bengtsson (M)

Pia Hallström (M)