Motion till riksdagen
2014/15:2584
av Jan R Andersson och Finn Bengtsson (M)

Tjustbanan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Tjustbanan.

Motivering

Under den föregående alliansregeringen så gjordes rekordstora investeringar i svensk infrastruktur. Även i mitt hemlän, Kalmar län, var investeringarna stora. Storsatsningarna på Emmabodabanan, riksväg 25 samt E 22:an är livsviktiga för den fortsatta utvecklingen i det sydöstra hörnet av Sverige.

 

När vi blickar framåt mot vidare satsningar och beslut om investeringar i infrastrukturen i sydöstra Sverige är det med stor övertygelse som jag ser järnvägen som en viktig faktor i utvecklandet av den potential som Kalmar län besitter. I takt med att resandet för både yrkesutövare, studenter och turister tilltar är det lätt att inse att svenskarna idag är mycket benägna att bo på en ort och studera eller arbeta på en annan. Då är det viktigt att vi har fungerande, miljövänliga och snabba transportmedel.

 

Norra delen av Kalmar län där Västervik är huvudort har under senare år drabbats av stora strukturella omläggningar – inte minst med tanke på nedläggningen av större industrier samt expansionen av både läro- och sjukvårdscentrum i Linköping. Då riksväg 35 som förbinder Linköping–Åtvidaberg–Västervik är av lägre standard har järnvägen, Tjustbanan, blivit det snabbaste sättet att ta sig mellan Västervik och Linköping. Tågförbindelsen som drivs i Kalmar Läns Trafiks och Östgötatrafikens regi är uppskattad och välutnyttjad av pendlare och andra resenärer mellan städerna. Nästa år kommer även nya motorvagnar att byta ut de nu mycket åldriga rälsbussarna.

 

Det stora problemet som hänger över Tjustbanan är den låga standarden på själva järnvägen. De nuvarande tågen måste köra långsamt för att inte formligen skaka sönder ute på banan. Trasiga tåg och inställda turer har under en längre tid drabbat Tjustbanan och dess resenärer, och nu höjs röster i alla politiska läger om att problemen måste få en snar lösning. Fortsatt undermåligt underhåll, haverier och andra missöden kommer onekligen att leda till ett vikande passagerarunderlag, vilket skulle innebära dödsstöten för själva järnvägens existens.

 

Då Västerviksområdet inte har råd att mista järnvägslänken till Östergötland är det enligt oss av yttersta vikt att norra Kalmar län inte mister den livsnerv till Linköping som Tjustbanan är utan att den istället upprustas och uppgraderas till gängse svensk standard.

.

Jan R Andersson (M)

Finn Bengtsson (M)