Familjen är en grundläggande gemenskap som när den fungerar bra skänker trygghet och stabilitet i en ständigt föränderlig omvärld. Familjer ser olika ut, alla har de – oavsett form – samma betydelsefulla roll. Är familjerna trygga ger de barn goda förutsättningar att klara livets olika utmaningar.
Barnens uppväxt påverkar hela landets utveckling – både ekonomiskt och socialt. En viktig förutsättning för att en familj ska fungera är att alla respekterar vissa grundläggande värden som jämställdhet och respekt för varje människas integritet. En annan är att familjen inte fungerar som en sluten enhet utan snarare som en bas för ett vidare samhällsengagemang.
Även om utvecklingen i Sverige på de flesta områden går i rätt riktning så mår våra barn och unga inte så bra som de på ytan och materiellt har det. Ekonomiskt får de flesta barn det bättre, men rotlöshet, ångest, psykisk ohälsa och bristande framtidstro är vardag för alltför många. Skolresultaten sjunker och många unga har svårt att få jobb.
Vi anser att barns och ungas behov och rättigheter ska vara grunden för hur familjepolitiken och barnomsorgen utformas. Barn behöver tid och bli sedda. Förskolan och barnomsorgen ska möta varje barns behov av trygg omsorg, stimulans, lek, gemenskap och utveckling. Föräldrarna ska kunna välja den barnomsorg som är bäst för deras barn, och kunna hitta en balans mellan arbete och familjeliv. I allt för hög grad saknas ett barnperspektiv i det politiska beslutsfattandet. Mot vår syn på familjen och dess grundläggande funktion i samhället finns politiska krafter som vill styra föräldrarnas val och förkväva familjens frihet genom att göra den beroende av det offentliga. Vi är en motvikt mot detta. Vi vill göra barnkonventionen till lag, familjesäkra politiken, stödja – inte styra – föräldrarna och förenkla i familjernas vardag.
Vi vill fortsätta att prioritera de familjer som lever i ekonomisk utsatthet genom att höja barndelen i bostadsbidraget.
Småbarnsgrupperna i förskolan är i dag allt för stora. Kristdemokraterna kommer i landets kommuner verka för att inga småbarnsgrupper ska vara större än 12 barn per grupp. För att få mer resurser till förskolan i syfte att minska barngrupperna vill vi därför göra det tillåtet för kommuner att höja maxtaxan med max 100 kr för första barnet för hushåll med inkomster över 42 000 kronor per månad. Därtill vill vi att kommunerna och staten bidrar så att totalt 1,4 miljarder kronor kan satsas för att minska barngruppernas storlek. Taket i maxtaxan bör också indexeras så att förskolan inte urholkas på resurser över tid.
Barngrupperna på fritids har vuxit kraftigt och personaltätheten minskat avsevärt. Från ca 18 barn i början av 1980-talet till 40,4 barn år 2013. Vi vill tillämpa samma modell som vårt förslag för förskolan och låta kommuner som har en konkret plan för att minska barngrupperna höja maxtaxan för fritidsverksamheten med max 100 kr för första barnet för hushåll med inkomster över 42 000 kronor per månad. Taket i maxtaxan bör också indexeras så att fritidsverksamheten inte urholkas på resurser över tid.
De onödiga begränsningar som idag finns i regelverket bör tas bort och skyddet av inkomsten bör förlängas till tre år. Rätten till tjänstledighet på heltid för att vara hemma med barnen bör utvidgas så att båda föräldrarna har rätt till tjänstledighet på heltid tills barnet fyller 3 år. Detta skulle särskilt gynna pappors uttag, då de ofta är hemma när barnet blivit lite äldre. Alla dagar ska fritt kunna överlåtas mellan föräldrarna – vi säger bestämt nej till kvotering i föräldraförsäkringen.
Vi vill att föräldrar också ska kunna få barnomsorgspeng för omsorg om enbart egna barn i hemmet. Även närstående ska kunna stå för omsorgen. Barnomsorgspengen för egna barn bör vara skattepliktig och uppgå till 90 procent av kommunens kostnad för en plats i pedagogisk omsorg, vilket motsvarar drygt 7 000 kronor per månad och barn före skatt.
Det finns en efterfrågan bland föräldrar om att kunna få prata och rådgöra med någon om föräldrarollen och barnets utveckling, inte minst under tonårstiden. Vi vill därför öka tillgången till föräldrastöd genom att göra det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda utbildning och hjälp till nätverksbyggande.
.
Göran Hägglund (KD) |
|
Emma Henriksson (KD) |
Jakob Forssmed (KD) |
Mikael Oscarsson (KD) |
Annika Eclund (KD) |
Caroline Szyber (KD) |
|