Motion till riksdagen
2014/15:2534
av Eva Lohman (M)

Ändring av meriter och utbildning för eftersökshund på skadeskjutet klövvilt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheterna till en ändring av meriter och utbildning för eftersökshund på skadeskjutet klövvilt.

Motivering

I lagen står det att eftersök vid jakt efter björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, mufflonfår eller vildsvin skall jaktledaren före varje tillfälle försäkra sig om att en hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt skall kunna finnas vid skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen. Dock finns ingen tydlig definition av vad särskilt tränad innebär. Det räcker ofta med att hunden har testats för anlag, det vill säga att den testats för om den är lämplig för eftersök, inte att den faktiskt är tränad och att den har underhållit sin eftersöksförmåga. Därför finns risken att det används jakthundar som inte är utbildade eftersöks-/spårhundar eller tysta spårhundar i lina.

Konsekvenserna av detta kan i många fall vara att söket tar onödigt lång tid, vilket förlänger det skadeskjutna djurets lidande.

Ett sätt att komma ifrån detta kan vara att se över möjligheten att kräva att eftersökshundar som används dels ska vara godkända för eftersök, med godkänt anlagsprov, dels ska inneha ett godkänt första pris i viltspår. Det vill säga att eftersökshunden faktiskt har påvisad förmåga att framgångsrikt spåra ett skadeskjutet djur.

.

Eva Lohman (M)