Motion till riksdagen
2014/15:2519
av Mikael Jansson och David Lång (SD)

Kaj för lyxkryssningsfartyg i Klippan, intill Älvsborgsbron


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en kaj för lyxkryssningsfartyg i Klippan, intill Älvsborgsbron, bör kostnadsberäknas.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en kaj för lyxkryssningsfartyg i Klippan, intill Älvsborgsbron, bör planeras som nationellt bekostad infrastruktur färdig till Göteborgs 400-årsjubileum.

Motivering

Välkommen till Göteborg vill vi säga till alla turister. Men som det är idag så kan inte de stora lyxkryssarna, med höjd över vattenlinjen på över 60 m, lägga till på vettigt avstånd från Göteborgs centrum. Det enda läget för dessa gigantiska lyxkryssare är idag Arendal. Om man tvingar penningstinna turister att promenera fram över järnvägsspår och blandas med containrar, truckar och lastbilar så blir det nog inga återkommande besök.

Idag har Stockholm och Köpenhamn långt fler anlöp av riktigt stora kryssningsfartyg än Göteborg har, trots att Göteborg hamn är den största sett till alla andra mått.

Med en kaj för lyxkryssningsfartyg i Klippan så får kryssningsturisterna promenadavstånd till Casinot och Göteborgs förnämligaste fiskrestauranger. Ytterligare besöksnäring kan anläggas på området.

Vill kryssningsturisterna absolut besöka Stockholm så går det 3 dygn snabbare tur och retur att ta snabbtåg från Göteborg än att löpa in med kryssningsfartyget.

Man skulle dessutom ha anledning att riva ned det rysliga monument, över förfärande nonchalans mot sjöfarten, som nu utgörs av den fula byggnaden, som förr var ett pannhus för Carnegie och som nu utgör en osnygg fasad som är det allra första sjövägen ankommande turister idag får se av staden Göteborg. Bild i bilaga.

Göteborg firar sitt 400-års jubileum år 2021, det skulle passa med åtminstone ett större delprojekt i hamnen, Nordens största.

Röda sten kan flyttas upp på kajen och få ett eget fundament med förklaring.

Vi föreslår att kajen kostnadsberäknas och ses som en statlig investering i nationell infrastruktur.

Bilaga med bilder finns: ”Lyxkryssningskaj_bilder_141110.pdf”.

 

.

Mikael Jansson (SD)

David Lång (SD)