Sverige exporterar levande djur till utländska slakterier med mycket långa resor som följd. Att långa resor orsakar stort lidande för djuren bevisas av det stora antalet djur som dör under dessa resor. När det gäller kycklingar och höns uppgår antalet döda djur till hundratusentals varje år enligt Livsmedelsverket.
Det finns i Sverige föreskrifter om att djurtransporter inom landet inte bör överstiga åtta timmar. EU-reglerna stipulerar dock att djurtransporter får vara upp till 28 timmar långa, med endast en kort rast på vägen. Detta anser vi vara en orimligt lång transporttid under de förhållanden som råder i transportutrymmena. EU-parlamentet har också ställt sig bakom en regel som stipulerar en längsta transporttid på åtta timmar.
Sverige har dessutom betydligt lägre antal kontroller av djurtransporter än andra länder med betydligt lägre BNP per capita. Enligt statistik från EU så ägde det rum tolv kontroller av djurtransporter 2010 i Sverige, medan avsevärt fattigare länder utförde mångdubbelt fler kontroller. Även om antalet kontroller sedan dess ökat något så anser vi att den låga siffran fortsatt är fullständigt oacceptabel och ovärdig ett förhållandevis välmående land som Sverige.
Vi vill att en åttatimmarsgräns införs, för alla transporter inom Sverige och från Sverige, oavsett destinationsort. Det rimliga borde också vara att slaktdjur avsedda för andra marknader ska slaktas i Sverige och att köttet sedan exporteras, i stället för export av levande djur med mycket långa transporter som följd. Vidare vill vi att antalet kontroller av våra inhemska djurtransporter ökas kraftigt, så att detta antal åtminstone kommer upp i nivå med ett europeiskt genomsnitt.
.
Carina Herrstedt (SD) |
Richard Jomshof (SD) |