Motion till riksdagen
2014/15:2502
av Eva Lohman (M)

Kommunal återbäring på vattenkraft


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur de värden som vattenkraften genererar bäst ska kunna återföras till de kommuner som innehar vattenkraftverk.

Motivering

Flera regioner som i dag har vattenkraft av betydelse inom sina gränser sviktar under betydande ekonomiska problem, ofta framkallade av en utflyttning av företag och personer. För att stoppa och på sikt vända denna utveckling behöver dessa regioner bättre få del av frukterna av sin egen råvara – vattenkraften.

Återbäring är ett bevis på det värdeskapande som sker i vattenkraftskommunerna. Nu går värdeströmmarna till Stockholm för att sedan till viss del återföras i form av s.k. regionalpolitiskt stöd. Sanningen är att vattenkraftskommunerna i stället till stor del bidrar till välfärden i vårt land och självklart bör berörda kommuner kompenseras för det man har varit delaktiga till att producera.

I Norge finns sedan lång tid tillbaka ett system där vattenkraftskommunerna får del i vattenkraftens värdeskapning. Systemet är väl etablerat hos samtliga partier och är en viktig del i den norska regionalpolitiken. Att ta lärdom av det norska exemplet är därför något som borde ges regeringen till känna.

.

Eva Lohman (M)