Motion till riksdagen
2014/15:2461
av Annie Lööf m.fl. (C)

Mer förnybart – bättre miljö


Sammanfattning

Centerpartiet har i alliansregeringen åstadkommit historiska resultat för det förnybara och för miljön. Vi är stolta över att klimatutsläppen har sjunkit och att den förnybara energin har vuxit under Alliansregeringen. Detta arbete måste fortsätta. Vi vill se till att Sverige fortsätter med reformer för klimatet, och för mer förnybar energi i våra transporter och i vår elproduktion.

 

Vår vision är ett klimatneutralt Sverige senast år 2050. Som gröna liberaler är vi övertygade om att hållbar ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand med våra ambitiösa miljöambitioner. Möjligheten att transportera varor och människor är en viktig faktor för samhällets utveckling. Vi behöver transporter i form av klimatsmarta bilar, lastbilar och bussar, och de behöver drivas av förnybar energi med allt mindre klimatpåverkan. Därför vill vi att det alltid ska löna sig att köra och resa miljövänligt.

 

Då utsläpp och miljöproblem inte känner några nationsgränser är det helt nödvändigt att samarbeta internationellt. Mycket av arbetet med att sänka utsläppen behöver göras tillsammans med andra länder. Genom att samarbeta internationellt kan vi åstadkomma resultatinriktad miljöpolitik för en levande planet.

Innehållsförteckning

Sammanfattning

Innehållsförteckning

Förslag till riksdagsbeslut

Bygg ut den förnybara energin

Mer förnybart i transportsektorn

Mer förnybara drivmedel i transporterna

Driva på det internationella klimatarbetet

Norden som ett grönt batteri

Grön skatteväxling

Fortsätta effektivisera energianvändningen

Driva hållbar tillväxt genom New Climate Economy

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortsätta att bygga ut den förnybara energin.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett bonus–malus-system för personbilar.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förlänga supermiljöbilspremien tills bonus–malus-systemet är infört.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om laddstationer för elbilar i hela landet.
  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta fram en modell för miljöpremier för klimatsmarta bussar och lastbilar.
  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att främja inblandning av förnybara drivmedel i bensin och diesel.
  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fortsatt skattebefrielse för höginblandade förnybara drivmedel.
  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sänkt skatt på egenproducerad förnybar el.
  9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges ansvar för att driva på det internationella klimatarbetet.
  10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att främja Sverige som Europas gröna batteri.
  11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om grön skatteväxling.
  12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nya åtgärder för sänkt elförbrukning i den energiintensiva industrin.
  13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättrade insatser för energieffektivare hushållsapparater och byggnader.
  14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att driva på för en ”New Climate Economy” – ny klimatekonomi.

Bygg ut den förnybara energin

Sveriges klimatutsläpp går stadigt nedåt och vi är i Europatoppen när det gäller förnybar energi. Centerpartiet och alliansregeringen har sett till att vindkraften tiodubblats sedan 2006, att den el som produceras med bioenergi ökat med femtio procent och att bioenergin gått om oljan som Sveriges enskilt största energikälla. Tack vare en målmedveten politik har vi byggt ut den förnybara energin så att mer än hälften av all energi i Sverige kommer från det förnybara. Vi vill ge ännu mer fart till den snabba framväxten av den förnybara energin. Vi vill ha ett helt förnybart energisystem inom en generation. För att lyckas med detta behöver vi öka mängden förnybar el, ersätta de fossila bränslena i transportsektorn med förnybar el och biodrivmedel, och effektivisera vår energianvändning.

Mer förnybart i transportsektorn

En av våra största framtidsutmaningar är att ställa om till en hållbar transportsektor och kraftigt minska koldioxidutsläppen. Trots att Sverige ligger bäst till i hela EU när det gäller andelen förnybart i våra transporter är närmare 90 procent av de bränslen vi använder i våra bilar, bussar och lastbilar fossila, i form av bensin eller diesel. Oljeberoendet är fortfarande alltför stort. Vägtransporterna stod för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp 2013.

 

För att människor ska kunna bo och jobba i hela landet behövs bilen. Vi vill jaga utsläppen, inte bilarna. Centerpartiet vill därför införa en miljöbonus som gör att den som köper en miljövänlig bil får en premie som är högre ju miljövänligare bilen är, medan den som köper en bil som har höga utsläpp får betala en avgift (ett bonus–malus-system). Fram till dess att bonus–malus-systemet kan träda i kraft vill vi förlänga och förstärka supermiljöbilspremien från hösten 2014 till och med 2016, genom en höjning av elbilspremien till 55 000 kronor respektive 40 000 kronor för laddhybrider.

 

För att främja elbilsutvecklingen vill vi bygga upp nya laddstolpar i hela landet. Försäljningen av elbilar ökar snabbt, men en av de saker som håller tillbaka utvecklingen är bristen på laddningsmöjligheter. Därför vill Centerpartiet införa ett investeringsstöd där den som bygger laddstolpar kan få upp till halva kostnaden för att bygga både normal- och snabbladdningsstationer betald. Totalt räknar vi med att den här satsningen kan ge upp till 10 000 nya laddstolpar under den kommande mandatperioden.

 

Med världsledande lastbilstillverkare kan Sverige fortsatt ha världens bästa lastbilar ur miljösynpunkt. Precis som miljöbilspremien har bidragit till en omställning av personbilsflottan behövs styrmedel för att fasa in miljövänligare lastbilar. På sikt vill vi införa en premie för de mest miljövänliga lastbilarna kombinerat med incitament att tanka förnybart.

Mer förnybara drivmedel i transporterna

Långsiktiga och goda villkor för de förnybara drivmedlen är av yttersta vikt för en fortsatt omställning. Idag finns en skattebefrielse som främjar de förnybara alternativen men som är begränsad i tid. Vi vill satsa på avancerade förnybara drivmedel genom att fullt ut skattebefria andra generationens biodiesel (HVO) från till exempel skogsråvara. Det är också brådskande med besked om nya långsiktiga insatser. Centerpartiet eftersträvar ett långsiktigt ramverk för de förnybara drivmedlen. För att skapa rättvisa villkor och premiera de bränslen som är absolut bäst för klimatet vill vi att alla bränslen, både fossila och förnybara, ska bedömas efter deras totala klimatnytta – beräknat från dess ursprung på olje- eller rapsfältet till avgasröret. På så vis kan vi skapa ett ramverk som är långsiktigt och som gynnar riktigt klimatsmarta drivmedel.

 

Underlätta nätanslutning av havsbaserad vindkraft till stamnätet. Sedan Centerpartiet och Alliansen övertog regeringsmakten 2006 har utbyggnaden av den förnybara energin tagit fart. Tack vare tydliga och långsiktiga spelregler i energipolitiken har den förnybara energin i Sverige vuxit från 43 procent till dagens 51 procent.

 

Som en del av detta har vindkraften tiodubblats, År 2013 gav vindkraften nästan tio terawattimmar el och blev därmed Sveriges tredje största kraftslag efter vattenkraften och kärnkraften.

 

Det förnybara växer så det knakar, men ändå har vi bara tagit vara på en bråkdel av den potential vi har för förnybar energi. Havsbaserad vindkraft är ett energislag med stor potential i Sverige. Till havs blåser det mer, och det finns bättre förutsättningar att bygga stora vindkraftsparker som kan ge mer el, med mindre variationer i elproduktionen än för vindkraft på land.

 

Idag står havsbaserad vindkraft i Sverige för endast en halv terawattimme el. Om den utvecklas och förstärks kan den ge närmare 30 terawattimmar. För att ta vara på den potential som finns i havsbaserad vindkraft vill Centerpartiet underlätta anslutningen för havsbaserad vind till stamnäten.

 

Idag har Sverige ett väl utbyggt elnät, men stamnätet tar slut vid våra kuster. Det blir dyrt att ansluta sig till elnätet för den som vill bygga elproduktion till havs, eftersom kraftverksbyggaren betalar anslutningskostnaden. Jämfört med landbaserad vind är just anslutningen till elnätet en av de stora merkostnaderna. Därför vill Centerpartiet se över möjligheterna för att underlätta nätanslutning av havsbaserad vindkraft till stamnätet.

 

Som ett steg i Centerpartiets och Alliansens arbete för att öka andelen förnybar energi och stärka ställningen för de konsumenter som också producerar förnybart vill vi att en skattereduktion införs för mikroproducenter av förnybar el. Både befintliga och nytillkommande mikroproduktionsanläggningar för förnybar el ska få rätt till skattenedsättningen.

Driva på det internationella klimatarbetet

Klimatmötet i Paris 2015 kan innebära att det internationella klimatarbetet tar flera steg framåt. Sverige bör vara pådrivande för att EU ska driva en ambitiös linje i de internationella klimatförhandlingarna så att 2-gradersmålet kan uppnås. För att rätt insatser ska kunna göras där de gör störst nytta vill vi fortsätta de svenska klimatinvesteringarna i andra länder genom bland annat internationella klimatkrediter och fortsatt höga ambitioner för det svenska och europiska klimatbiståndet.

 

Den internationella klimatpolitiken behöver föras på flera olika spår, inte minst på grund av att arbetet i klimatförhandlingarna går så långsamt. Sverige kan påverka EU:s position och lagstiftning i klimatrelevanta frågor och samverka med nyckelländer och aktörer som driver på för en proaktiv klimatpolitik. EU är den största interna handelsmarknaden i världen och därför är EU:s miljökrav på produktion och varor ofta normerande även i andra delar av världen. EU behöver bli tydligare, både som drivande kraft och som föredöme.

 

En hög ambitionsnivå i de internationella FN-förhandlingarna och bindande avtal är avgörande för att lyckas med en hållbar utveckling och för att nå klimatmålen. Med olika ingångar till klimatförhandlingarna, mellan fattiga och rika länder, är dock risken stor att ambitionsnivån blir för låg i förhållande till vad som behöver göras för att nå 2-gradersmålet och undvika stora klimatförändringar. Sverige behöver av den anledningen arbeta i parallella spår för att länder, kommuner och företag vidtar klimatfrämjande åtgärder som går långt utöver det som bestäms av FN-avtal. Centerpartiet bör verka för att Sverige driver klimatfrågorna inom ramen för alla relevanta internationella och bilaterala samarbeten.

Norden som ett grönt batteri

Mer förnybar energi leder till trygghet, säkerhet och en bättre miljö. Det kan bidra till att både Sverige och Europa kan göra sig oberoende av rysk olja och gas. Med vår vattenkraft kan vi bidra till att balansera effekten i våra grannars elnät, samtidigt som vi stärker vår ekonomi genom att exportera grön el. Idag växer den gröna energin över hela landet. För att ta tillvara landets förnybara resurser behöver elkablarna till våra grannländer fortsätta att byggas ut.

Grön skatteväxling

Genom att använda grön skatteväxling för att strategiskt höja skatter på sådant som är dåligt för miljön är det möjligt att genomföra kraftfulla utsläppsminskningar och minska vår miljöpåverkan. Då skapas även utrymme att göra satsningar på fler jobb. Grön skatteväxling ska genomföras så att inte delar av landet som är beroende av bilen, till exempel landsbygden, får bära en orimligt stor del av skattebördan. Två sätt är att reformera EU:s utsläppshandelssystem för koldioxid så att det blir lönsammare att klimatinvestera och att införa en skatt på farliga kemikalier.

Fortsätta effektivisera energianvändningen

Samtidigt som energin måste bli grönare är det viktigt att den används effektivare. Trots Sveriges stora energiintensiva industri, och en växande ekonomi har energianvändningen varit stabil under de senaste decennierna. Samtidigt finns fortsatt stor potential att bli effektivare. Vi har fortfarande stora möjligheter att använda energin ännu smartare och mer effektivt. För att uppmuntra smartare energianvändning vill vi gå vidare med nya åtgärder för att stärka den energiintensiva industrin i sitt arbete för att använda mindre el, samt förbättra insatserna för mer energieffektiva hushållsapparater och byggnader.

Driva hållbar tillväxt genom New Climate Economy

Hållbar ekonomisk tillväxt är en förutsättning för en bättre miljö och en offensiv miljöpolitik är en förutsättning för god ekonomisk utveckling. Hållbar ekonomisk tillväxt innebär att vi kan göra mer med mindre resurser och att ny grön klimatsmart tillgänglig teknik kan växa fram. Hållbar tillväxt kan leda till nya jobb och gröna företag. Hållbar tillväxt kan leda till nya innovationer som sänker utsläppen eller producerar förnybar energi, liksom att det kan leda till mer resurser som kan satsas på att rena sjöar och vattendrag.

 

På initiativ av alliansregeringen har rapporten "Better Growth, Better Climate: the New Climate Economy Report" tagits fram med hjälp av underlag från mer än 100 organisationer, från alla kontinenter, och med hjälp av ett analytiskt arbete av åtta forskningsinstitut. Ur detta har ett globalt tiopunktsprogram tagits fram där man lyckats visa att miljönytta med tillväxt skulle kunna åstadkomma 50–90 procent av de utsläppsminskningar som behövs för att begränsa den globala medeltemperaturökningen till 2°C. Centerpartiet anser att lärdomarna av rapporten bör nyttjas i Sverige för att förena fortsatt ekonomisk tillväxt med god miljö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Annie Lööf (C)

 

Anders Ahlgren (C)

Daniel Bäckström (C)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Fredrik Christensson (C)

Lena Ek (C)

Eskil Erlandsson (C)

Johan Hedin (C)

Ola Johansson (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)

Anders W Jonsson (C)

Johanna Jönsson (C)

Emil Källström (C)

Helena Lindahl (C)

Per Lodenius (C)

Kerstin Lundgren (C)

Rickard Nordin (C)

Annika Qarlsson (C)

Kristina Yngwe (C)

Solveig Zander (C)

Anders Åkesson (C)

Per Åsling (C)