Motion till riksdagen
2014/15:2442
av Désirée Pethrus (KD)

Kvinnors företagande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alliansregeringens ambassadörsprojekt för kvinnor bör ges möjlighet att fortsätta.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att stödja fler inom den offentliga sektorn att starta eget och visa på det positiva med entreprenörskap.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kvinnors möjlighet att bedriva företag inom välfärdssektorn inte ska begränsas genom att de inte tillåts göra vinst.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur föräldrapenning och RUT-avdrag ännu mer kan uppmuntra till företagande i samband med föräldraskap.
  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återinföra de ramar som gällde för RUT-avdraget under den tid då alliansregeringen regerade.

Motivering

Av Sveriges alla företag drivs idag närmare 25 procent av kvinnor, vilket gör att Sverige tillhör de länder i EU som har lägsta andelen företagande bland kvinnor. De driver ofta företagen på deltid, har få anställda och låga intäkter. Enligt en studie av Svenskt Näringsliv från 2010 så är det bara en av hundra kvinnor i arbetsför ålder, som driver företag med anställda. Det har minskat med 13 procent sedan slutet av 1990-talet. Män driver företag med anställda fyra gånger oftare än kvinnor. Det finns således mycket kvar att göra.

Att ge utrymme för människors kreativitet och förbättra villkoren för företagare är att skapa förutsättningar för fler jobb och en god svensk välfärd. Den låga andelen kvinnor som i dag driver företag vittnar om att hindren för att starta företag upplevs vara för stora. Problemet bottnar också i att många växande företag saknar det stöd och den omfattning av tillräckliga regelförenklingar de behöver.

Alliansregeringen genomförde en rad åtgärder för att öka kvinnors företagande, exempelvis ambassadörsprojektet där 800 företagare delgav sina erfarenheter som företagare för att inspirera andra att ta steget. Dock kvarstår en hel del att göra, inte minst för att ändra attityder kring företagande. För att öka kvinnors företagande är det att företagande på deltid underlättas och att särskilda satsningar görs på affärsrådgivning/coaching.

Tillvarata kvinnors kompetens

I välfärden jobbar en stor del kvinnor. På senare år har många av dem startat och utvecklat välfärdsföretag, vilket utvecklar kvinnorna och välfärden och ger mer makt till brukarna. Välfärden ska kunna utvecklas genom vinst i företagen, inte bara för dem som bygger sjukhusen, utan även för dem som jobbar på sjukhusen.

Att personal tar över och blir egna företagare inom vård- och omsorgssektorn bör uppmuntras och entreprenörskap bör ingå som en del i verksamhetsutvecklingen inom offentlig sektor. Stat och kommun bör även initiera ett samarbete mellan seniorkonsulter, som har lång erfarenhet av företagande, och nya företagare. Det kan handla om affärsrådgivning och hjälp med affärskontakter och finansfrågor. Även så kallade företagslotsar eller mentorer bör uppmuntras för att ge stöd till dem som vill starta eget.

Tidsbrist

Kvinnor har ofta en hög ambition att välja både karriär och familj; samhället bör skapa ett klimat som uppmuntrar dessa ambitioner. Undersökningar visar att svenska kvinnor inte väljer bort barn för sin karriär. Många vill ha tid för båda delarna. Företagande på deltid är en möjlighet samtidigt som det inte uppmuntrar till investeringar och att företaget växer. Att låta bli att driva företag samtidigt som man har barn kan innebära en lång period med nedlagt företagande. Därför behöver stödsystemen som föräldraförsäkring och RUT-avdragssystemet ses över i syfte att uppmuntra båda föräldrarna att driva företag samtidigt som barnen är små. Den S- och MP-ledda regeringens förslag för att reducera omfattningen av RUT-tjänsterna är ett dåligt besked för många kvinnor som driver företag i denna bransch.

Brist på kapital

Ett startkapital är nödvändigt för att kunna starta eget företag. För kvinnor kan det av flera anledningar vara svårare att spara ihop ett tillräckligt kapital. Många kvinnor arbetar inom den offentliga sektorn där lönerna generellt är lägre än i den privata. Kvinnor är oftare än män deltidsanställda och har därför en lägre inkomst och ett mindre utrymme att spara pengar. Det visar sig också att kvinnor mer sällan än män tar lån. Endast 26 procent av kvinnorna får lån beviljade för sin verksamhet medan 36 procent av männen får det.

Almis så kallade minilån upp till 250 000 kr har visat sig mycket framgångsrikt och en större andel av de statliga medel som går till att öka företagandet i Sverige borde gå till liknande projekt. Det borde också ges möjlighet att öppna så kallade etableringskonton som skulle tillåta personer att spara ihop ett eget kapital skattefritt som sedan kan användas vid en företagsstart.

Alliansregeringens införde 2013 investeraravdrag för mindre till medelstora företag, vilket är en mycket god nyhet. Avdraget innebär att fysiska personer får ett skatteavdrag när de köper andelar i mindre företag vid start eller nyemission. Som mindre företag räknas de som har färre än 50 anställda och en omsättning på högst 80 miljoner kronor.

.

Désirée Pethrus (KD)