Motion till riksdagen
2014/15:2415
av Finn Bengtsson m.fl. (M)

Krav på en uppföljning av sysselsättningsutvecklingen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på en uppföljning av sysselsättningsutvecklingen i landet

Motivering

En hög sysselsättningsgrad är nödvändig för att hålla tillbaka arbetslösheten. Under alliansregeringens år vid makten har också sysselsättningen ökat, vilket på sikt kommer att bekämpa arbetslöshet. För att hålla noga kontroll på utvecklingen av sysselsättningen hos svenska folket i arbetsför ålder önskar vi att kraven på uppföljning av sysselsättningsutvecklingen fortsätter.

 

I och med den nya rödgröna regeringens tillkomst under hösten 2014 har emellertid målbilden förskjutits från sysselsättningsgraden hos den arbetsföra delen av befolkningen till ett fokus på arbetslöshet.

 

Detta fokusskifte är mycket olyckligt då antalet arbetslösa går att manipulera genom att bedriva en politik som lättare för över människor i olika bidragssystem eller till utbildningar som inte alls garanterar övergång i anställningar eller annan vettig sysselsättning.

 

Vi kräver därför att regeringen inte bara följer arbetslöshetsutveckling utan även redovisar hur många nya arbetstillfällen och vilken sysselsättningsökning som därmed har åstadkommits med en ny politisk inriktning med ett annat mål för hur den svenska arbetsmarknaden ska fungera.

.

Finn Bengtsson (M)

 

Lotta Finstorp (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

Ulf Berg (M)

Jan Ericson (M)