Motion till riksdagen
2014/15:2411
av Finn Bengtsson och Jan Ericson (M)

Allmänna motioner för enskilda riksdagsledamöter i Sveriges riksdag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om en utvidgning av möjligheten för enskilda ledamöter att använda motionsinstrumentet i Sveriges riksdag.

Motivering

Sedan den gällande riksdagsordningen trädde i kraft för snart 40 år sedan har många förutsättningar för riksdagsarbetet ändrats, inte minst genom Sveriges medlemskap i Europeiska unionen och den tekniska utvecklingen. På uppdrag av riksdagsstyrelsen har därför en genomgripande översyn av riksdagsordningen genomförts under år 2013. Kommittén föreslog där ett antal ändringar i sak som påverkar riksdagens dagliga arbete, där det bland annat fanns förslag på hur motionsinstrumentet bör vara utformat i Sveriges riksdag.

 

Kommitténs förslag innehöll många goda förslag för att effektivisera och modernisera riksdagens arbete. När det gäller möjligheten till att väcka motioner i riksdagen så fyller denna demokratiska plattform för oss som ledamöter många viktiga funktioner. Det är inte blott att kunna komma med alternativa förslag till riksdagens utskott i förhållande till de förslag som regeringen avlämnar i sina propositioner till riksdagen. Det gäller i lika hög grad den enskilda riksdagsledamotens möjligheter till opinionsbildning inom riksdagens eget arbete, en opinionsbildning som då kan vara en viktig signal även till regeringens arbete med att utforma förslag som sedan läggs tillbaka till riksdagen i form av exempelvis nya propositioner som annars kanske inte kommit till stånd.

 

Problemet med en begränsning till den så kallade allmänna motionstiden för detta är otillfredsställande av bland annat två huvudsakliga skäl: 1) dessa några få veckor i början av riksmötet blir oerhört arbetstyngda för alla som utnyttjar motionsinstrumentet, och detta tvingande fokus på motionerandet just då förskjuter möjligheten för annat viktigt politiskt arbete under denna tid. 2) Med möjlighet att lämna in motioner under hela riksmötet så kan oförutsägbara politiska frågor som uppstår under resten av året, i de fall så är lämpligt, överföras till en motion av en enskild riksdagsledamot för att vederbörlig behandling i ett utskott av frågan då bättre än idag kan garanteras.

 

Dagens system med enbart en kort allmän motionstid under inledningen av riksmötet riskerar dessutom att många av de motioner som trots allt väcks då och sedan måste utskottsbehandlas blir inaktuella över tiden eftersom den politiska utveckling ständigt fortskrider mot nya oanade situationer. En inaktuell motion som tvingas behandlas i utskottsarbetet är därför ett slöseri med viktig arbetstid för såväl motionär som riksdagens utskott med den ordning på detta område som trots allt kommer att bestå om kommitténs förslag genomförs i nuvarande form.

 

Vi föreslår därför en ändring av riksdagsordningen med fokus på att utvidga möjligheterna för att enskilda riksdagsledamöter ska kunna lämna in motioner under hela riksmötet, och att riksdagen bifaller denna motion samt därmed ger riksdagsstyrelsen innehållet och motiven för förslaget i denna tillkänna.

.

Finn Bengtsson (M)

Jan Ericson (M)